• Han var alltid veldig hyggelig og gjorde ikke en katt fortred overfor meg, forteller nabo Ruth Toppe (75).

For tre uker siden hadde hun besøk av den nå drepte 59-åringen og en av hans kamerater. Det var siste gang hun så naboen i live.

— Han har bodd her oppe i mange år. Den siste tiden bodde han i foreldrenes gamle hus. Huset har fått nye eiere, men han bodde fortsatt i kjelleren, sier Toppe.

Den spreke 75-åringen har i alle år hatt et godt forhold til den drepte, og de to slo ofte følge hjem fra butikken på Toppe Senter.

— Riktignok drakk han litt, men det var aldri noe tull med ham. Overfor meg var han alltid veldig snill og høflig, og han var alltid velkledd, forteller Ruth Toppe.

- Tragisk

Hun håpet i det lengste at dødsfallet hadde en naturlig forklaring, men reagerte med vantro da politiet slo fast at de sto overfor et drap.

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er tragisk. Det hadde det vært uansett hvem det var som ble drept, sier hun til BT.

Andre naboer i Sollsmittet forteller derimot at det tidligere var rimelig stor trafikk inn og ut av kjellerleiligheten.

– Det har vært litt bråk fra tid til annen der nede. Svirebrødre kom på besøk og overnattet. Men den siste tiden har det roet seg, forteller en nabo som ønsker å være anonym.

Rykteflom i nabolaget

— Det er allerede begynt å gå rykter i nabolaget om hvem som kan ha gjort det, sier en 48 år gammel nabo av drapsofferet.

Han og konen anmeldte den drepte 59-åringen for telefonsjikane for et par år tilbake, og har i likhet med de fleste andre naboene ikke hatt noe tett forhold til avdøde.

Likevel reagerte de med sjokk vantro da de fikk høre at det går en drapsmann løs i området.

— Jeg er skikkelig skremt over at noe slikt kan skje her. Det vil føles svært ubehagelig frem til vi vet hvem som har gjort det, sier 48-åringen.

— Vi ble skjelvne da jeg fikk høre om drapet, forteller et ektepar som bor i et av husene nærmest åstedet.

De var begge hjemme i dagene før pinsehelgen, men har ikke hørt eller sett noe mistenkelig.

— Den siste tiden har det vært så stille der nede at vi trodde han var flyttet, forteller ekteparet.

– GREI KAR: 75-årige Ruth er en av de få naboene som tidvis hadde noe kontakt med den drepte. – Han var alltid høflig og grei mot meg, sier hun.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN