Den siktede mannen har i avhør forklart at turgåeren stoppet ham fra å utføre drapet, at han ikke fikk det til med ham i nærheten. Videre skal han ha forklart at han fortsatt har tanker om å drepe den jevngamle kvinnen, som han har et barn med.

— Det er på bakgrunn av mannens egne forklaringer vi har siktet ham for forsøk på overlagt drap. Vi mener det er grunn til å frykte at han vil gjøre alvor av planene dersom han løslates, sier politiadvokat Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt til BT.

Hadde avtalt møte

Det var tirsdag morgen at mannen og hans tidligere samboer hadde avtalt å møtes, bare et lite stykke fra der 23-åringen bor.

Det skal ikke ha vært noen uoverensstemmelser mellom siktede og kvinnen i forkant av møtet, ikke utover at mannen lenge hadde vært nedbrutt over at forholdet hadde tatt slutt.

På et tidspunkt kom mannen på tanken om å drepe eks-kjæresten. Trolig tok han derfor med seg kniven da han gikk for å møte henne.

— Vi kan ikke si når han fikk drapstanker, men i siktelsen om forsøk på overlagt drap ligger det at han har hatt tid til å tenke seg om, sier Isachsen.

Veivet med kniven

De to møttes. 23-åringen trakk frem kniven og viftet med den. En turgåer som tilfeldigvis passerte de to, ropte til mannen.

— Vi kan ikke se bort fra at turgåerens tilstedeværelse har bidratt til at drapsplanen ikke ble utført, sier Isachsen.

Mens den siktede 23-åringen veivet med kniven, stakk den livredde kvinnen av og søkte tilflukt i et hus like ved. Turgåeren trakk seg tilbake og alarmerte politiet. Også den fortvilte kvinnen ringte politiets nødnummer.

— Politiet rykket ut og pågrep mannen hjemme uten dramatikk. Her ble også kniven funnet, sier Isachsen.

På dette tidspunktet var politiet fortsatt uvitende om mannens drapsplaner. Disse kom først frem i avhørene hos volds- og sedelighetsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

Bare ute etter eksen

Her skal mannen ha gitt lange forklaringer om hva som har fått han på drapstanker. Det hele virker å munne ut i at mannen er i alvorlig, psykisk ubalanse.

— Det er ikke kommet frem opplysninger om at han har tanker om å drepe andre. Utover det ønsker vi ikke å kommentere hva han har forklart, sier Isachsen.

For politiet er saken svært spesiell. Sjelden opplever man personer med tanker om så alvorlige straffbare forhold, som samtidig har selvinnsikt nok til å skjønne at de trenger hjelp.

Gårsdagens fengsling gikk for lukkede dører. 23-åringen var ikke villig til å møte i retten dersom pressen var til stede.

Politiet har så langt konsentrert etterforskningen rundt selve hendelsen tirsdag morgen. I dag fortsetter avhørene for å finne ut om det er forhold bak som kan forklare drapsplanene. Mannen er tidligere utstraffet.

BT var i går i kontakt med kvinnen som er truet på livet. Hun ønsker ikke å uttale seg til pressen, men ga uttrykk for at hun etter forholdene har det bra.

SKAL UTREDES: Mannens forsvarer, advokat Egil Jordan, og politiadvokat Sidsel Isachsen er enige om at den siktede 23-åringen trenger hjelp. - En utredning av mannens psykiske helse er en viktig del av den videre etterforskningen, sier Isachsen.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN