• Jeg mener det er stor sannsynlighet for at han ville gjort alvor av truslene, sier psykiater Oddur Bjarnason.

Trusselen om at Erna Solberg skulle drepes ble fremsatt overfor 31-åringens psykiater 9. september. Han oppfattet situasjonen som så alvorlig at han tilkalte politiet. 31-åringen ble pågrepet i en væpnet aksjon.

— Han var høflig og rolig da han fortalte meg at han skulle drepe Erna Solberg for deretter å ta sitt eget liv, fortalte psykiateren i retten i går.

Irakeren fortalte at han hadde vært i Oslo og kartlagt Solbergs bevegelser, og at han hadde kjøpt pistol. Han viste også frem et bilde av Solberg. Han var sint på statsråden på grunn av hennes asylpolitikk.

— Det var en meget alvorlig situasjon. Jeg var ikke i tvil om at truslene var alvorlige, sier Bjarnason.

Han fortalte at det er helt naturlig at asylsøkere i samme situasjon som irakeren blir deprimerte, men at det er høyst uvanlig å reagere med et sinne slik 31-åringen gjorde. Dette gjør psykiateren ekstra bekymret.

Han er kommet til at 31-åringen verken var eller er psykotisk, men at han har en psykisk lidelse. Hans tilstand vil stå sentralt i forhold til straffereaksjonen.

I går fikk retten høre om en iraker som flyktet fra hjemlandet for syv år siden. Hans far ble drept i høst i krigen, og hans kone har tatt ut skilsmisse. Han er sterkt deprimert og har flere ganger vært innlagt på Sandviken sykehus.

Bjarnason mener det er alvorlig at 31-åringen i dag bagatelliserer drapstruslene ved å vise til at det er vanlig i irakisk kultur å true folk når man er sinte, uten å mene noe med det.

I retten i går kom det også frem at 31-åringen skal ha uttalt til en bekjent, som han fulgte til Oslo, at han skulle true UDI og statsråden.

I LOMMEBOKEN: Dette bildet av Erna Solberg hadde den 31-åringen klippet ut, og oppbevarte det i lommeboken sin. Bildet er tatt på Torgallmenningen under Solbergs valgkampinnspurt.<p/>ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN