• Jeg vil råde Guttormsen til å anke, for dette er en feilaktig dom, sier hans forsvarer, advokat Odd Drevland.

Både i politiavhør og overfor Gulating lagmannsrett har Guttormsen og en kamerat hevdet at det var en navngitt sotramann som sto bak drapet på Yngve Elvik. Ifølge Guttormsen hadde mannen et narkotikaopplegg på gang drapskvelden i 1999. Av en eller annen grunn skal det ha oppstått en krangel som resulterte i drapet på kaien i Gjervik.

Statsadvokaten i Hordaland mener dette er oppspinn, og at forklaringene var et godt gjennomtenkt trekk fra Guttormsen for å slippe å bli dømt for drapet.

Guttormsen selv hevder sin uskyld, og står fortsatt på sin forklaring.

Bergen tingrett er kommet til samme konklusjon som statsadvokaten, og har nå dømt den drapsdømte til fengsel i seks måneder. Fra før soner han en dom på 18 års fengsel for drapet.

— Retten legger til grunn at beskyldningene ble fremsatt for at Guttormsen selv skulle komme unna drapstiltalen, skriver Bergen tingrett i dommen.

Advokat Drevland mener dommen er feil.

— Jeg er ikke direkte overrasket. Men det er litt påfallende at dommen ikke nevner verken etterforskningen eller Ola Thune. Han er jo et sentralt vitne, og påtalemyndigheten har jo ikke villet etterforske om Guttormsens påstander er sanne. Det kan virke som om retten bare har hoppet over dette, sier Drevland.

Også Guttormsens kamerat ble dømt, for falsk forklaring i retten. Han snakket seg frivillig inn i en omfattende narkotikasak, angivelig for å hjelpe sin venn. Nå må han sitte 90 dager i fengsel.