— Det er veldig rart å se Beijing nå. Den levende byen er blitt en slags spøkelsesby, der gatene er folketomme og de få du møter har munnbind, forteller student Gry-Irene Skorstad. Hun har nettopp landet i Norge. I den siste perioden i Kina var hun selv i isolat med sars-symptomer.

— Jeg var veldig redd da jeg fikk feber. En jente i klassen min var mistenkt for å ha fått viruset. Hele klassen ble plassert i isolat. I løpet av dagen ble jeg også dårlig, med feber og hoste. Heldigvis fikk vi bekreftet at det bare var influensa, både for meg og klassevenninnen min, sier Skorstad.

Synger for sars

Frykten for sars er stor i Beijing. Myndighetene gjør sitt beste for å nå ut med informasjon til innbyggerne. - Karaoke er stort i Kina. Tv-underholdning bruker det aktivt og har show der folk forteller sine sars-historier. Så er det sang med tekster som motiverer deg til å spise sunt og ha god personlig hygiene. Teksten går over skjermen sånn at du kan synge med hjemme også, sier Namsos-jenta.

Også tegneserier blir brukt i informasjonskampanjer, for dem som ikke kan lese. På bussholdeplassene er det bilder og tegneserier som viser hva du skal gjøre hvis du får feber.

Oppsøkende informasjon

Til Beijing kommer store masser med uregistrerte arbeidere på jakt etter en jobb. Frem mot De olympiske leker er det en hektisk byggeaktivitet.

— Arbeiderne utgjør en stor smitterisiko. De er ikke registrert noen steder, og kan ofte ikke lese eller skrive. Når de heller ikke har tilgang på tv, blir det vanskelig for myndighetene å nå frem med informasjon. Derfor er det informasjonsmøter på byggeplassene, sier studenten.

Markedet for uregistrert arbeidskraft blir større etter hvert som sykdommen skrider frem.

— Mange taxisjåfører tør ikke lenger gå på jobb. Bilene blir desinfisert etter hver passasjer, men drosjene blir oftere betjent av folk som ikke kjenner byen. Eierne holder seg hjemme.

Katastrofe for næringslivet

Men ikke bare taxisjåførene har dårlige tider.

Hele Beijings næringsliv blir rammet av sars og frykten for viruset.

— De aller fleste restauranter og bedrifter er stengt. For næringslivet kan dette bli en økonomisk ruin. Ingen går ut og alle turistene forlater landet, mener Skorstad. - Det verste er usikkerheten. Jeg blir redd for å komme for nær folk. Selv om jeg er frisk, går det ti dager før man vet helt sikkert, sier Skorstad som har brukt munnbind hele veien hjem.

Drar tilbake i august

Etter opphold i Bergen og Namsos er planen å reise tilbake til Beijing.

— Universitetet skal etter planen åpne 30. juni, men jeg har mine tvil om at det er trygt da. Jeg reiser til Kina i august for å ta eksamen. Jeg er skuffet fordi jeg mister verdifull undervisning, men det er kjekt å komme hjem også, sier Skorstad.

Hver dag blir 100-150 nye smittet i Kina. Etter at det ble oppdaget at de offisielle smittetallene var langt lavere enn de reelle, ble helseministeren sparket.

HJEM FRA ISOLAT: Gry-Irene Skorstad studerer kinesisk i Beijing. Hun har nettopp kommet hjem til Norge, etter å ha sittet i isolat. - Jeg ble veldig redd da jeg fikk feber og hoste, sier Skorstad.<p/>FOTO: ARNE NILSEN