— Jeg gruer meg til hver helg, sier den 46 år gamle alenemoren til BT. Hun er den eneste med barn som fortsatt bor i smuget som på folkemunne er kjent som «Trappesmauet». De mange utleiehyblene i strøket har gjort det utrivelig for familier å slå seg ned her.

Rundt 15 hybler finnes i husene i det trange smuget like ved den gamle Latinerskolen. De aller fleste av dem leies ut til studenter.

Forstår studentene

— Det skal ikke rare fantasien til for å skjønne hvordan helgene da kan arte seg. Studenter tar seg gjerne en fest, og her er så lytt og trangt at et åpent vindu i nabolaget er nok til å ødelegge både kvelden og nattesøvnen, forteller Pia.

Hun understreker at hun har stor forståelse for studentenes behov for å møtes til festlig lag, og det er ikke dem hun vil til livs.

— Det er ikke studentenes feil at det er slik. Ansvaret ligger på et helt annet nivå, og jeg etterlyser en eller annen offentlig begrensning på muligheten til å kjøpe bygårder, gjøre dem om til hybelhus og leie ut til studenter og andre. Det burde i det minste følge en boplikt med for eierne, sier Pia.

Romsdalingen har bodd i Bergen siden 1977. De siste 16 årene på den nåværende adressen i Lille Øvregate. Hun har sett den ene etter den andre av nabogårdene bli oppkjøpt, ombygd og leid ut. Resultatet er et bomiljø som forslummes og forfaller. Fordi de som bor der bare for en kort stund, verken føler ansvar for hvordan det ser ut eller hvordan trivselen er.

— Jeg forstår leietakerne, og jeg forstår også dem som ser sitt snitt til å tjene gode penger på slik utleievirksomhet. Men jeg godtar ikke at det skal være lov innenfor et så begrenset område, å kjøpe opp, seksjonere og leie ut, uten at det også følger en boplikt med for eieren, sier Pia Lindseth.

Kunne ha vært en perle

— Jeg har ingen mistanke om at det har foregått noe ulovlig når leilighetene i dette området er blitt gjort om til hybler, men det er nettopp lovverket det da burde ha vært gjort noe med, sier Pia.

Hun er glad for at et initiativ nå ser ut til å bli tatt for å komme «hyblifiseringen» av sentrum til livs.

— Det skal bli spennende å se hva utfallet blir, for jeg ser jo hele tiden for meg hvilken perle dette kunne ha vært for barnefamilier. Her er jo et fantastisk pittoresk miljø med gamle, historiske omgivelser og en praktfull hage å boltre seg i bakgården. Det gjør meg veldig trist at dette er blitt ødelagt, sier Pia Lindseth.

TRIST: Pia Lindseth har opplevd på kroppen hvordan "hyblifiseringen" av sentrum har ødelagt bomiljøet.
FOTO: KNUT EGIL WANG