Av Zoja Grannes, Bergen

Hjertelig til lykke med middagen, kjære konge! Jeg skal ikke ødelegge appetitten med å fortelle om Putins meritter, men tilgi meg hvis jeg nevner noen små detaljer — for rettferdighetens skyld! Det er etter hvert blitt så mye å fortelle at det sømmer seg ikke uten en litt annerledes bordtale fra en skattebetaler som er med på å spandere maten.

Altså, først må jeg nevne at den ærede gjesten har en utsøkt smak - slikt som tsjetsjenske ører til dessert. Beklager altså, men dette måtte nevnes, siden praksisen med å skjære av ører på tsjetsjenere er godt dokumentert, til og med i russiske tv-reportasjer. Sammen med forgjengeren Jeltsin har Putin fått has på minst 200.000 sivile tsjetsjenere. I moderne terminologi heter det «kampen mot terrorismen». Som kjent kan alle folkeslag deles inn i båser: lommetyver, mafia, skattesnytere, «good guys» osv., og tsjetsjenere er pr. definisjon terrorister. Som jødene var skurker og blodsugere på 40-tallet. Kampen mot terrorismen er på mote, pappa Bush er føreren, men Russland setter sitt eget preg på denne ved å hente frem midler fra middelalderen. Jeg nevner her ingenting som ikke er godt dokumentert. Slike udokumenterte påstander som handel med organer fra friske, unge tsjetsjenere osv. Unnskyld at jeg nevnte det overhodet. Men det måtte til liksom, for ordens skyld, i tilfelle dette en gang blir dokumentert. Og det blir! Jeg håper maten smaker fortsatt og at jeg ikke kom i skade for å ødelegge appetitten. For på kongens bord står nok mye godt, noe ekte norsk og rent. Godt norsk! God appetitt, både vertskap og gjester! Skål!

Men ører - det er godt dokumentert! Russiske leiesoldater skaffer seg trofeer ved å skjære ører av sine ofre (lyse utsikter for «Partnerskap for fred»!). Noen andre kroppsdeler er også ettertraktet, men de er mer unevnelige. Unnskyld, kjære konge, men man liker å vite hvem man setter seg til bords med. Dessuten hørte vi at president Putin vil tale om kampen mot terrorismen her. Og da kom jeg på (unnskyld igjen!) dette med ørene. Og på terrorbombingen av boligblokker, og på torturleirene. Ikke å glemme den spesielle behandlingen tsjetsjenere får når rasende schæferhunder pusses på dem, en forlystelse russiske torturister liker. Hører slike ting under begrepet terrorisme eller ei? Riktignok finnes det noen tsjetsjenske flyktninger i landet her, som man har tenkt å kvitte seg med og sende til Hellas og Tyskland, som i sin tur vil sende dem til Russland, - men her pusser vi i hvert fall ikke schæfere på dem! Skal jeg la være å si noe mer? Om voldtekter på kvinner, menn og barn, om forgiftet natur ... «Oops, I did it again!» Tilgi meg, Deres Majestet, men jeg har fortsatt barnetroen på at de kongelige liker å vite hvem de sitter til bords med. Jeg har fått det for meg at middag hos kongen ikke bare er en privat bespisning, men at det er en bit av norsk historie - og da må jeg klare å si noen historiske ord til maten, om det jeg vet. Jeg har da betalt mine skatter og avgifter i 35 år og gjør denne middagen mulig! Dessuten kan en gang det norske folk avkreve et svar: Men hvor var dere den gangen vår gode, snille konge var lokket til å spise sammen med han Putin? Hvordan kunne dere tillate det? Jeg husker godt den gangen Norge tok imot president Jeltsin - i samme situasjon når det gjelder Tsjetsjenia. Gro Harlem Brundtland og dronning Sonja var da avbildet på hver sin side av den snille russiske bamsen Boris, som utbrøt: «Se på dette her! Bringebær og fløte» med henvisning til de flotte damene - en i rødt og en i hvitt. En utrolig sjarmerende evne disse russiske lederne har - å forveksle mennesker med mat!

Vel, jeg måtte bare si dette her, med all risiko det innebærer for meg selv, for Putin tilgir aldri og husker alt. I så god form er han! Skulle han komme til å hevne seg på meg, ta dette som et offer fra en ringe undersått. En som en gang var et lite barn i Stalins konsentrasjonsleir i Sibir. God appetitt, damer og herrer, gjester og vertskap! Skål! Dere er sikkert kommet frem til desserten ... Håper den også smaker og at den er norsk!