Mannen er bevæpnet med en pistol eller revolver og sier at han har sprengstoff festet rundt livet, opplyser Kenneth Karlsson, vakthavende befal ved Stockholmspolitiet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Det blir oppgitt at mannen snakker russisk, og politiet har sørget for å få en tolk til stedet.

Forhandler

— Nå er gjerningsmannen og en kvinne der inne. Hun er gissel, og vi snakker med ham gjennom tolk. Han snakker russisk, sier Björn Philblad, Stockholmspolitiets pressetalsmann, til TT.

Vitner har sagt at gisseltakeren har noe under jakken.

— Ettersom han selv har sagt det, kan vi ikke utelukke at det er en sprengladning. Derfor har vi vært nødt til å sperre av kvartalene rundt sentralstasjonen, sier Philblad.

Han oppgir at mannen er i 30-årene. Det eneste kravet han hittil er kommet med, er å få snakke med politiet gjennom tolk.

Tok gisler direkte

De første opplysningene gikk ut på at mannen forsøkte å rane valutakontoret Forex i 19.30-tiden lørdag kveld, men mislyktes. Politiet var ved 23-tiden usikre om dette var tilfelle.

— Det virker som han gikk inn og tok gislene ganske direkte, sier Philblad.

Han holdt først begge de kvinnelige ansatte som gisler. Men den ene ble sluppet fri 20.45 lørdag kveld. Kvinnen som er sluppet fri har ingen fysiske skader, men er ifølge politiet trolig sterkt preget psykisk av det som er skjedd.

Store politistyrker følger situasjonen. Flere av politiets folk er bevæpnet med maskinpistoler, og sentralstasjonen er tømt for folk. Det er også et stort antall sivilkledde politifolk på stedet, ifølge avisen Expressen. I tillegg er ambulanser og redningsmannskaper på stedet.

All togtrafikk er stoppet. Også gatene i nærheten av sentralstasjonen er sperret for all trafikk, og t-banestasjonen T-centralen er avsperret.

(NTB)

En bevæpnet mann som forsøkte å rane et valutakontor på Stockholm sentralstasjon, holdt lørdag kveld en kvinnelig ansatt som gissel. Store politistyrker sperret av området rundt sentralstasjonen.<p/> (Foto: SCANPIX)