Hjelpepleier Marianne Haugland (41) og overingeniør Johannes Prestegård (59) realiserer en gammel drøm om å leve på enkleste vis i høyfjellet, langt fra folk gjennom et helt år.

Samboerparet har fått ett år fri fra arbeidsplassene sine — hun fra Engen dagsenter for eldre og han fra planavdelingen for byråd for miljø og byutvikling i Bergen kommune.

Til Bergens Tidende forteller de om bakgrunnen for denne spesielle permisjonen:

Går mye i fjellet

Begge er skilt fra tidligere ektefeller, og nå har de bodd sammen i fire år. De traff hverandre på tur med en gjeng fra Bergen Turlag, og det ble etter hvert mange fjellturer - enten bare de to eller sammen med en vennegjeng. Noen av turene har gått til fjellområdet i Røros-traktene innover mot Tydal, Sylene og Sverige.

— Vi likte oss så godt i disse fjellene at vi bestemte oss for å prøve å få fri fra jobb og bo ensomt i høyfjellet, langt fra bebyggelse og i stor grad leve av det naturen gir. På den måten kan vi nyte friluftslivet i store doser, gå turer til fots og på ski, jakte og fiske, forteller Marianne og Johannes.

— Etter at vi hadde bestemt oss, annonserte vi i mange lokalaviser i Trøndelag på jakt etter en høvelig bolig i fjellet. Vi fikk flott respons og brukte 14 dager i fjor sommer på å reise rundt og se på de hyttene vi var blitt tilbudt, sier de.

Ligger idyllisk til

— Hytten vi til slutt valgte å leie, ligger idyllisk til ved et lite vann nord for Reitan stasjon på Rørosbanen. Vinterstid er det to og en halv mil tur/retur på ski til nærmeste butikk. Så vi har måttet frakte inn en del tørrproviant, gass og ved på snøscooter i vinter for å slippe å dra for ofte på butikken for å handle, sier de to fjellentusiastene.

— Planen er at vi skal gå turer, jakte, fiske og gjøre visse observasjoner av dyr og planter og naturen for øvrig. Med tanke på dette, har vi vært i kontakt med flere universiteter og andre instanser for å tilby gratis materiale fra observasjonene. Ennå har vi ikke gjort avtaler om dette, så vi får se hva det blir til av slik aktivitet, sier Marianne og Johannes.

Utfordringer

— Hva sier familie og venner til denne uvanlige fjellferien?

— Grovt sett møter vi to reaksjoner: Noen lurer på om det har rablet for oss, andre synes det høres spennende ut. Og mange har sagt at de skal komme og besøke oss, sier Johannes.

— Å leve så tett sammen i et helt år vil stille dere overfor utfordringer?

— Ja, noen har sagt til oss at hvis vi holder ut sammen i et år under slike vilkår, da kan vi trygt gifte oss, sier Marianne.

Johannes forteller at de for sikkerhets skyld har tenkt å sette opp en lavvo i nærheten av hytten.

— Den er ment å fungere som en sikringsbu hvis det skulle bli brann i hytten. Men den kan bli god å ha dersom vi skulle bli irritert på hverandre. Da kan en av oss legge seg inn i lavvoen til irritasjonen har lagt seg, legger han til med et smil.

— Hva vil fjelloppholde koste? - Utgiftene vil løpe opp imellom 100.000 og 150.000 kroner. En stor del av dette gjelder transportutgifter vi hadde for å få inn gass, ved og tørrmat sist vinter, sier Johannes.

I slutten av juli måned drar de nordover. Fra 1. august vil adressen deres være Reitan stasjon, 7380 Ålen.

TIL ØDEMARKEN: Marianne Haugland (41) og Johannes Prestegård (59) legger snart sivilisasjonen bak seg og flytter ut i villmarken.

TIL VILLMARKEN: Marianne Haugland (41) og Johannes Prestegård (59) legger snart sivilisasjonen bak seg.