Det Hagevik og hans to kamerater reagerer på er at de nok en gang må gå gjennom historien sin fra årene han var på barnehjem. Et sekretariat og et erstatningsutvalg skal nemlig vurdere saken hans på nytt før de vedtar om og hvor mye erstatning han vil få.

— Det er ikke gitt at vi får noe. Nå må vi søke og dokumentere på nytt hva vi ble utsatt for. Jeg har jo allerede dokumentert mishandlingen jeg ble utsatt for, sier Hagevik.

Han mener at flere av barnehjemsbarna ikke bør utsettes for nok en gang å måtte legge ut om hva som skjedde på barnehjemmene. Hagevik frykter at flere vil ta sitt eget liv.

Fra jubel til sjokk

Da politikerne i Bergen, midt i valgkampen, ble enige om en uforbeholden unnskyldning og rekorderstatning til de tidligere barnehjemsbarna, sto gleden i taket. Ord som «historisk» og «uvirkelig» ruvet i avisspaltene og inntil 725.000 kroner i erstatning ble lovet.

— Vi trodde av dette var et forlik og at saken var ute av verden. Men da vi etterpå gikk gjennom vedtektene for erstatningsutbetalingene, ble vi sjokkert, sier Åga Hagevik.

Han og to kamerater fra guttehjemmet på Garnes var de første som skulle få opp saken sin i retten etter å ha saksøkt kommunen. De vurderte å droppe søksmålet da gladmeldingen kom 5. september. Nå har de snudd 180 grader.

— Jeg nekter å stå med luen i hånden og forklare ting på nytt. Meningen var at dette skal være en straff for Bergen kommune. Hvis vi skal søke, er det vi som straffes på nytt, sier Hagevik til BT.

Vil ha forlik

Sammen med de to andre Garnes-guttene har Hagevik gitt Bergen kommune en frist til 1. oktober med å komme med et forlik. De tre har søkt om tre millioner kroner i erstatning hver.

— Vi var innstil på å godta det vi trodde var et forlik på 725.000 kroner. Men hvis Bergen kommune fremdeles mener at vi må søke, så går vi heller til sak, sier Hagevik.

De tre har nå søkt politiet om å få holde en demonstrasjon på Torgallmenningen i oktober - i tilfelle kommunen ikke vil gå med på et forlik.

— Advokatene våre er helt rystet og psykologen min advarer mot skadene. Nå er dette blitt en prinsippsak. Svarer ikke kommunen innen fristen, går vi til sak uansett. Vi tar ikke imot flere tilbud om forlik etter dette, sier Hagevik.