Både leieboerne og Bergen Husleieforeningen mener husleieøkningen er ulovlig. Nå vil de gå til aksjon.

Studentparet Ann Kristin Ramstrøm og Peter Forrás fikk fornyet leiekontrakt på leiligheten de leier i aldershjemmet i november. Bare halvannen måned etter får de varsel fra BOB, som er forretningsfører for leiegården, at månedshusleien stiger med 300 kroner for den 48 kvadrat store leiligheten de leier.

— Det kan vi ikke finne oss, sier studentekteparet. De siste dagene har de brukt til å lese seg opp på husleieloven. Torsdag skal de ca. 70 leieboerne som bor i gården møtes til allmøte. Med Bergen Husleieforening i ryggen vil de kreve at varslete husleieøkningen blir trukket tilbake.

— Utgiftene til strøm er inkludert i leieavtalen. Ifølge husleieloven kan leien bare økes med henvisning til konsumprisindeksen, hevder Forrás. Her i gården er de aller fleste minstepensjonister, sosialklienter eller studenter. Ingen av oss har råd til betale særlig høye husleier, sier de to.

De forteller at de har snakket med flere av naboene sine. Alle er bekymret for at utgiftene skyter i været på grunn av strømprisene.

Ramstrøm og Forrás synes det er urettferdig at det er de er de svakeste som må være med å betale regningen når prisen går opp på den nordiske kraftbørsen.

— Vi føler vi betaler en ulovlig avgift, sier de to.

Det er en stiftelse som eier og driver Sjøfarernes Aldershjem. I styret for stiftelsen sitter blant annet representanter for Sjømannsforbundet og Bergen kommune. Det er Bergen Boligbyggelag som er forretningsfører for stiftelsen.

Styreleder, Kjell Paulsen, sier at husleieøkning var unngåelig.

— Vi kan ikke drive med underskudd. Lot vi være å heve husleien, ville det bety konkurs. Jeg synes personlig at husleien er høy. Men vi har store lån etter rehabilitering, sier han.

AKSJONERE: Studentparet Ann Kristin Ramstrøm og Peter Forrás vil ta initiativet til en aksjon mot at husleiene på sjøfarernes Aldershjem blir hevet på grunn av økte strømpriser.</p>FOTO: TOR HØVIK