Noe av det verste jeg hører er vellykkete medsøstre som erklærer at de ikke er feminister, «bare en moderne kvinne» glad i klær og kropp og lei av alt maset om det samme. Hvordan går det an i vår tid ikke å være feminist — altså ikke tale for at kvinner skal ha rimelige vilkår i fellesskapet - lurer jeg på. Er det selve ordet som skremmer? Eller er ellers oppegående kvinner redde for å tråkke andre på tærne? Neppe noen av samme kjønn, selv om det er nettopp dette som skjer.

Med respekt å melde; mange burde tenke seg om enda en gang før de taler. Vi har nylig hørt påstanden om at motemagasiner selger dårlig dersom en ikke-pyntet kvinnekropp pryder forsiden. Kundene - for det meste kvinner - ønsker å kjøpe en diktet dame - en drøm.

Jeg tror vi er mange som er lut lei - ikke diskusjonen om kvinnekroppen - men de som suverent hevder at det ikke er mer å snakke om. Det er det nemlig! Unge jenter holder pusten og spiser seg syke, mens kvinner over en viss alder løfter smilerynkene et hakk opp og lar seg fettsuge. Alt på grunn av en drøm som går ut på å holde mål. For tidene er slik at et er innpakningen som teller. Hva som skjuler seg inni er mindre interessant, dersom vi holder oss til drømmen.

Hørt det før? Mange vil riste på hodet og minnes feministenes fremmarsj på syttitallet. Mange unge kvinner gir det et langt gjesp; det er andre tider nå. Det stemmer i den forstand at denne gangen kan vi ikke skylde på mennene. Det er ikke de som skaper oss i sitt bilde, som forlanger og forventer, det er kvinnene selv. Eller?

Jeg har lyst til å spørre generasjonen - begge kjønn - mellom 20 og 40 om vi er nødt til å finne frem kruttet på nytt? Brenne blondestas og bysteholdere og nok en gang sende budskapet med all tydelighet til værs? Vi vet at jenter pynter seg for hverandre. Det er vår greie, en konkurranse som har pågått siden Evas dager. Vi liker å kle oss pent. Dette er et valg, men kom ikke å si at det er problemfritt. Derfor er det betimelig at damer som Margreth Olin og Jamie Lee Curtis viser en finger mot gammel galskap. I alt maset om perfeksjonisme, glanset forside og innkjøpt velvære er dette en nødvendig påminnelse. Visst gjør det vondt når knopper brister. All the way. Enkle jenter vet dette.

INGRI LØNNEBOTN