— Jeg ble spillegal. Det gikk rimelig fort over styr, sier den tidligere fagforeningslederen.

Med bøyd hode forklarte han i Bergen tingrett i går hvordan han i løpet av en femårsperiode underslo millionbeløpet.

— Jeg oppdaget at det manglet rundt 25.000 kroner fra kassen. Jeg fikk panikk og torde ikke si ifra. Da fikk jeg den «glupe» ideen å ta ut mer penger, og spille på tipping for å vinne de tapte tilbake. Men Norsk Tipping fikk alle pengene, forklarte 54-åringen.

Betrodd leder

På midten av 90-tallet fikk mannen flere sentrale verv i en av byens kommunale fagforeninger. Noe som blant annet ga ham kontroll over pengebeholdningen.

Politiet mener at mannen blandet sin private økonomi med fagforeningskassen. Med mankoen på 25.000 kroner startet snøballen som rullet seg til et millionunderslag.

Underslaget ble mulig ved at 54-åringen, i forbindelse med varekjøp, skrev ut sjekker på større beløp enn det varene faktisk kostet. Mellomlegget brukte mannen til å spille for.

Dette holdt 54-åringen på med i fem år. På flere steder i byen leverte han inn sine kuponger. Alt endte med tap, ifølge hans egen forklaring.

— Hver gang vi hadde revisjon trodde jeg at det var slutt, men det ble ikke oppdaget, forklarte 54-åringen.

Levde dobbeltliv

Mannen levde et dobbeltliv han visste ville bli oppdaget før eller siden. Psyken ble etter hvert dårlig. Til slutt orket han ikke å leve lenger. Han berget seg fra den krisen, og gikk i stedet til lederen i fagforeningen og la kortene på bordet.

— Det har vært et helvete. Nå vil jeg gjøre opp for meg, sier 54-åringen nå i ettertid.

Han har alt betalt tilbake 644.000 kroner. Penger han har skaffet ved å ta opp private lån.

— Målsettingen er at alt skal betales tilbake. Det skal jeg jobbe for, sier den angrende synderen.

I stedet for å vende mannen ryggen har den aktuelle fagforeningen valgt å støtte sin tidligere betrodde leder. Da den alvorlige anmeldelsen ble levert politiet, var de derfor med ham. Det var de også under rettssaken i går.

— Jeg kan ikke gi noen god forklaring på det som skjedde. Jeg ble bare helt spillegal. Alt er bare en tåke, sa 54-åringen i retten.

Lettet over dommen

Påtalemyndigheten mente at 54-åringen burde dømmes til et års fengsel, hvorav halvparten betinget. Men Bergen tingrett kom til at 360 timers samfunnsstraff var en passende reaksjon. Tingsrettsdommer Håkon Rastum mener det er flere forhold som taler for en mild reaksjon. Blant annet at 54-åringen selv la kortene på bordet, og at mye av pengene er kommet til rette.

I går var 54-åringen over at retten ikke dømte ham til ubetinget fengsel, som er regelen for så omfattende underslag.

— Jeg har vært i arbeid hver eneste dag. Det er den beste terapi for meg. Det ville vært en drøm å få til noe sånt, svarte han da dommeren spurte om hvordan han stilte seg til å utføre samfunnsstraff.

— Jeg tar gjerne ti år betinget med 20 års prøvetid. Fengsel vil være en katastrofe for meg, svarte han.

Om den oppsiktsvekkende milde dommen blir stående, er det Hordaland statsadvokatembeter som avgjør. De har to uker på å bestemme seg for om avgjørelsen skal ankes til Gulating lagmannsrett.