DEBATT

Av Jens Lorentzen

Jeg er helt sikker på at Siren Sundland har vokst opp i nærheten av et Samvirkelag og var (kanskje er) veldig glad i middagspølse. Fordi svært mange av dem som liker middagspølse også er veldig glad i Pizza Grandiosa, så tror jeg at den samme damen også elsker tykkbunnet pizza. Videre er jeg nesten sikker på at hun er vokst opp i et sosialdemokratisk miljø som aldri stilte seg kritisk til kooperasjonene og alle tilsynene som styrte i hennes heimbygd. Artikkelen hennes «Bønder i bydn» peker i hvert fall i den retning.

Matfestivalen på Torgallmenningen og Vågsallmenningen har vært, og er, et flott tiltak. Den viser at vestnorske bønder vil bryte ut av kooperasjonene og gå nye veier. Den viser at lammende mattilsyn og andre kontrollorganer etter hvert må slippe sitt kvelende tak på mangfold og nytenkning. Fra en gård på Tysnes som var representert på matfestivalen, fikk jeg smake tre typer hvit geitost som alle hadde høy kvalitet. Fra en gård i Flåm fikk jeg smake både ferskt og røkt lammekjøtt som er det beste jeg noen gang har smakt. Fra gårder i Undredal har jeg fulgt kampen mot tilsynene på nært hold. Tilsynene klarte nesten å drepe nytenkningen der med paragrafer og sosialdemokratisk sneversyn. Men viljen til nytenkning ble for sterk, selv for overivrige byråkrater i Næringsmiddeltilsynet.

Byråkratene har imidlertid ennå ikke gitt opp kampen mot mangfoldet og nytenkningen blant bøndene på Vestlandet. Det skal umåtelig mye papirer og løyver til, for å få lov til å slakte et lam på egen gård. Istedenfor har byråkratene bestemt at dyr som skal til slakt, skal sendes i bil i 4,5 eller 6 timer, før de når et slaktehus med rett til å drepe. Ved endelig ankomst til slaktehuset, er dyrene så full av melkesyre og stress at kjøttets kvalitet blir deretter. Og hvor er Dyrebeskyttelsen i denne saken? Er det nødvendig å pine dyrene nesten til døde, før de skal dø? Skal de ulike tilsynene med sine stivsinnede og natige håndlangere fremdeles få lov til å herje fritt mot det som er sunn fornuft, og dessuten dyrevennlig?

Dersom artikkelen til Siren Sundland var ment å være morsom eller ironisk — så var den ikke det. Den var bare grenseløst dum og uforstandig. Når det etter hvert stunder mot jul, skulle jeg gjerne vite om ikke medieviteren også skal nyte sitt pinnekjøtt på selve julekvelden. Visste hun at det finnes utallige ulike kvaliteter på røkt og vindtørket pinnekjøtt? Men fordi dette er tradisjonsmat, kan det jo være at hun nøyer seg med en sosialdemokratisk middagspølse.