— Vi begynte å produsere fuglekassene i fjor. Interessen for kassene våre har økt, så nå utvider vi produksjonen, forteller Tore Joten, leder for Nesttun Dagsenters utegruppe.

Nye fuglekasser

Store og små fuglekasser står nybeiset og fine utenfor den grønne gamle bygningen i Osveien 18 a. Her er meiskasser, stærkasser og store kasser for kattugler.

Ole Eriksen griper om skrumaskinen. En ny fuglekasse gjøres klar. Inne viser han oss hvordan han ved hjelp av en god maskin borer ut hull akkurat passe stort til fuglene.

Nesttun Dagsenters utegruppe er en vernet bedrift. For det meste har arbeiderne jobbet med å sage ved. I fjor prøvde de seg med å lage 200 fuglekasser. Det er denne produksjonen som nå utvides.

— Takket være god hjelp fra Bergen kommune, Herman Friele og Rune Birkeland har vi kjøpt inn maskiner og kan utvide virksomheten vår, opplyser Tore Joten. Nå drømmer han også om et bedre verksted.

Det skapte nysgjerrighet i går da NRK Hordaland meldte at Naturvernforbundet hadde satt opp 30 fuglekasser langs Europaveien på Haukåsmyrene i Åsane. Alle er laget av Nesttun Dagsenters utegruppe. Det er Bergen kommune som eier Haukås gård og har spandert kassene.

Verne fuglene

— Vi opplever det viktig å gjøre en innsats for å verne fuglene. Haukås er et sammenhengende grøntområde. Det er nok noe av årsaken til at vi har rikt fugleliv her, mener John Martin Jacobsen, daglig leder av Naturvernforbundet i Hordaland.

Akkurat nå er det høysesong for å bygge og henge ut fuglekasser. Kjøttmeis og blåmeis bare venter på bolig, mens fluesnapperen drøyer til april. Kattuglene begynner å inspisere ulike boliger.

Det er særlig stærkasser som er hengt opp på Haukås. Stæren er ennå en vanlig art, men bestanden har gått tilbake de siste år.

75 kroner koster de minste fuglekassene Nesttun Dagsenters utegruppe lager. Er det behov, kan gruppen lage fuglekasser hele året.

Vil du lage fuglekasse selv, vil kjøttmeis og svarthvit fluesnapper ha et hull med en diameter på 3,2 cm. Blåmeisen trenger et hull som er fire millimeter mindre, mens stæren foretrekker hull med diameter på 5 cm.

<b>FINE FUGLEKASSER: </b>Ole Eriksen skrur sammen en ny fuglekasse.