— Det dukket opp et nytt tilfelle denne uken. Oppblomstringen av sykdommen kan meget gjerne ha tilknytning til at prostituerte fra Øst-Europa nå slår seg ned i Bergen, sier Øystein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen.

Sjelden sykdom

Gonoré, eller dryppert som sjøfolk kalte sykdommen, var regnet som utryddet i Norge for 20 år siden. Nå er den tilbake for fullt.

— I 1999 hadde vi fire registrerte tilfeller i Hordaland. Siden den gang har den blomstret, sier Øystein Søbstad.

Ved poliklinikk for seksuelt overførbare sykdommer ved Haukeland sykehus registrerte man i år 2000 hele 30 tilfeller av gonoré.

— Det øker i år også. I det første halvåret hadde vi like mange tilfeller som i hele fjor, sier seksjonsoverlege Turid Thuen.

Svært mange av de smittede er menn som har hatt ubeskyttet sex på utenlandsreiser.

— Den siste tiden har vi imidlertid registrert at stadig flere blir smittet her i byen, sier Thuen.

Prostituerte fra øst

I år har stadig flere prostituerte fra Russland og Baltikum etablert seg i Bergen. Tre bordeller er blitt avslørt bare siden i sommer.

— Vi merker at flere kommer hit, men har ikke full oversikt over hvor mange det dreier seg om, sier informasjonssjef Trygve Hillestad ved Bergen politidistrikt.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad regner med at det er en sammenheng mellom økt utenlandsk prostitusjon og oppblomstringen av gonoré.

— Jeg frykter at vi bare har sett begynnelsen, og mener det er på tide å advare. Vi vet at seksuelt overførbare sykdommer er vanligere i disse landene. Det dreier seg ikke bare om gonoré, men i høyeste grad også hiv og AIDS, sier Søbstad. I Tana kommune i Finnmark har russiske kvinner solgt sex i flere år. Ifølge kommunelege Sigrun Winterfeldt er flere horekunder blitt smittet av hiv.

Ikke nok med kondom

Legene i Bergen er ikke bare bekymret for smitteøkningen. Det viser seg også at bakteriene er svært motstandsdyktige.

— Tidligere kunne man kurere gonoré med antibiotika. Slik er det ikke alltid lenger, sier Søbstad.

Bakteriene er nemlig blitt resistente. Tradisjonell medisin biter ikke på dem. – Det gjelder særlig smitte som kommer fra utlandet. Vi har blant annet registret slike bakterier hos menn som er smittet i Thailand, sier Turid Thuen.

Øystein Søbstad mener at det ikke er nok å bruke kondom hvis man har sex med utenlandske prostituerte.

— Sex er så mye i dag. Det kan være alt fra et tradisjonelt samleie til det reneste slagsmål.

Kondom er en selvfølge, men ikke nok, sier smittevernoverlegen.

fakta/gonoré

  • Smittsom venerisk sykdom som i de fleste tilfeller overføres ved samleie. Også kalt dryppert. Sykdommen kjennetegnes ved en katarr i kjønnsorganenes slimhinne, primært i urinrøret, fremkalt av gonokokker.
  • Gonoré behandles stort sett hurtig og effektivt med antibiotika. Det finnes imidlertid gonokokkstammer som tåler de fleste former for antibiotika. Slike tilfeller krever spesiell behandling.
  • Hos menn sitter sykdommen til å begynne med i forreste del av urinrøret og gir seg til kjenne ved ubehagelig utflod. Av og til brer den seg til bakre del av urinrøret, og derfra kan ulike kjertler bli angrepet.
  • På grunn av urinrørets korte forløp og enkle bygning hos kvinner vil de første sykdomssymptomene ofte være svake og lett å overse.
  • Frem til 1980-årene var gonoré en hyppig forekommende kjønnssykdom her til lands. De siste tiårene har imidlertid antallet nye sykdomstilfeller gått jevnt ned, og i dag regnes gonoré som en sjelden sykdom i Norge.

KILDE: KUNNSKAPSFORLAGETS STORE NORSKE LEKSIKON