Søviknes selv er kledelig ydmyk overfor velgernes hyllest:

— Normalt ville et parti som har sittet med makten merket slitasjen, ikke minst etter såpass mange tøffe prosjekter som vi har bak oss. Da er det fantastisk å få slik tilbakemelding, sier Søviknes.

Ikke rekord

40,4 prosents oppslutning er riktignok ikke rekord for landets eneste Frp-ordfører. I en måling gjort i september 2000 fikk Os Frp rent flertall – 51,5 prosent. Men det var på et tidspunkt Frp-feberen herjet landet rundt. Og; det var før sex-skandalen som veltet Søviknes' planer om å bli stortingspolitiker og tvang ham til å trekke seg som partiets nestleder.

I en kort periode overlot Søviknes også ordførerstolen til varaordfører Lisbeth Axelsen. Bare tre måneder før neste valg tyder målingen på at Søviknes blir sittende ved makten i Os.

Partiet beholder 14 av 35 plasser i kommunestyret - som i dag. Med støtte av Høyre eller KrF har partiet rent flertall.

Høyre tilbake

Høyre får ikke særlig uttelling for samarbeidet med Frp denne perioden. Partiet får en oppslutning på 10,9 prosent - tilbake 1,1 fra kommunevalget i 1999.

Lisbeth Axelsen er ikke fornøyd med et slikt resultat. Målet er minst like mye som ved forrige valg.

— I forhold til oppslutning har vi ikke fått særlig uttelling for samarbeidet med Frp. Når det gjelder politiske saker, derimot, mener jeg vi har oppnådd mye.

— Er dere innstilt på å fortsette samarbeidet?

— Det tar vi stilling til etter valget. I første omgang skal vi konsentrere oss om valgkampen. Der skal vi få frem at mye av det folk er fornøyd med i Os er like mye Høyre- som Frp-politikk, sier Lisbeth Axelsen.

SV nest størst

Ifølge målingen som Opionion har gjort for Bergens Tidende, er SV det største opposisjonspartiet i Os.

Leder for Os SV, Torill Otterskred, er godt fornøyd med en oppslutning på 13,4 prosent. Det er mer enn en dobling siden forrige kommunevalg.

— Os har aldri vært noen sosialistbygd, så dette synes jeg er rimelig unikt.

— SV har stått fremst i å hamre løs på Frp/Høyre-regimet gjennom hele perioden. Hvorfor gjør Frp det så godt, etter din mening?

— Frp har klart å skape en illusjon av at noe skjer i Os. Samtidig har partiet pøst på med BKK-midler og på den måten klart å holde oppe driftsnivået. Halvveis ut i neste periode vil virkeligheten gå opp for folk - da kommer de virkelige kuttene, spår Torill Otterskred.

Av de øvrige partiene er det Ap som går mest tilbake. Med 11,7 prosents oppslutning mister partiet to av seks plasser i kommunestyret og blir mindre enn SV-gruppen.

Også Tverrpolitisk samlingsliste mister to plasser. Partiet får halvert oppslutning siden forrige valg.

For de øvrige er det små endringer.

Unge menn

Bakgrunnstall for målingen viser at hver femte av dem som stemte Høyre ved forrige valg nå vil stemme Frp. Fra de øvrige partiene er det nesten ingen lekkasje.

Den typiske Frp-velger i Os er mann under 45 år bosatt nord i kommunen. Frp har en oppslutning på 46 prosent blant mannlige velgere og 49 prosent både blant unge velgere og de i aldersgruppen 30-44 år.

I nordlige Os, der også Lysefjorden der Søviknes bor er med, skårer Frp 56 prosent, mens oppslutningen er 36 prosent i Os sentrum og 45 prosent sør og vest i kommunen.