Sekunder etter er han direkte på luften på bergenske tv-skjermer. Og i opptak til store deler av Europa.

En hel time hver torsdag formiddag handler det om Jesus, oppbrudd fra det gamle livet, frelse og helbredelser i det kristne fjernsynsprogrammet «Tett på» på Levende Ord TV. Intenst fra første sekund med jubel, bønn og lovsang som ytre ramme. Og Jesus som den udiskutable hovedpersonen i tillegg til Flåten selv. Selve sendingen er en krysning mellom bønnemøte, vekkelsesmøte og moderne talkshow.

— Legg den ene hånden på fjernsynsskjermen, den andre på det syke stedet og ring inn. Så skal vi be for deg i en måned, er pastor Enevalds budskap til dem som sitter hjemme i stuene sine og ser den direktesendte formiddagstimen. Han vokter seg vel for å garantere helbredelser på sparket, men utelukker på ingen måte et miraklene kan skje der og da. Men uansett: Budskapet om frelsen og Guds kjærlighet er viktigst.

50 seere ringte

Da Bergens Tidende fulgte Levende Ords sending sist torsdag kastet om lag 50 seere i Bergensområdet seg over telefonen, ble registrert og bønneseddelen deres havnet rett i studio under direktesendingen. På en av bønnesedlene fortelles det om en mannlig seer som gjorde som Flåten sa. La hånden på tv-skjermen og de sterke hodesmertene forsvant på et blunk. Da står jubelen høyt og klappsalvene sitter løst blant publikum, som er et par hundre elever ved Levende Ords bibelskole. Andre innringere ber om forbønn om frelse, eller at barna deres må vende tilbake til Jesus. Andre ønsker helbredelse for vonde skuldre, armer, kreft, angst, depresjon eller tvangstanker.

Innpakkes av lovsang

I studio, som er innredet på scenen i Levende Ords møtesal, har Flåten med sin kone Olga. Hennes hovedoppgave i sendingen er å be for seere som ringer inn, mens pastor Enevald taler klart, intenst, men samtidig mildt og kjærlig direkte til seerne. Dessuten er Jeanette Henriksen dagens gjest for å fortelle om hvordan Gud grep direkte inn i livet og befridde henne fra selvmedlidenhet og åndelig mørke.

Det hele pakkes inn av lovsang, litt tungetale og et publikum som stadig strekker opp armene i bønn. Unge Aidi Bauge - til daglig butikksjef i en motebutikk i Bergen sentrum - er sendingens lokale stjerne og sørger for sangen sammen med et knippe musikere og sangere.

Til hele Europa

Tv-sendinger blir en stadig viktigere del av satsingen til den hurtig voksende menigheten på Kråkenes. Mellom klokken 10 og 11 hver formiddag fra onsdag til søndag er det faste sendinger. Torsdag er det direktesending. I Bergensområdet og i en del andre større byer tas programmene inn gjennom en konsesjon på NRK2-frekvensen. Ellers distribueres de via satellitt gjennom samarbeidspartneren Gospel Channel Europe på Island. Denne stasjonen sender digitale kristne programmer døgnet rundt over Telenors Thor 2-satellitt til det meste av Europa - fra Sibir i øst til Grønland i vest - fra Roma i sør til Svalbard i nord.

— I tillegg til norske byer, kommer vi nå til å satse spesielt på å nå Skandinavia med våre satellittsendinger. 99 prosent av dem som har satellitt-tv har parabolen stilt rett inn mot Thor 2. Dette er en uhyre spennende mulighet til å formidle evangeliet over samme satellitt som alle viktige tv-stasjoner er knyttet opp mot, sier tv-ansvarlig i Levende Ord, Ingard Åkerlund til Bergens Tidende.

Han medgir at LTV ikke er etablert for å underholde folket. Det handler om frelse.

— Tusenvis av mennesker er blitt frelst gjennom våre sendinger. Og det er ingen overdrivelse, men en nøktern vurdering, legger han til.

Vil nå folkesjelen

Ifølge Ingard Åkerlund er 50 telefoner under direktesendinger vanlig. Men i etterkant, kan det gjerne komme et par hundre henvendelser fra mennesker som forteller at de er blitt rørt av Enevalds budskap og frelst. Hver enkelt får garanti for regelmessig forbønn i en måned fremover. Noen blir også oppsøkt og fulgt opp av sjelesørgere fra menigheten.

Åkerlund sier at Levende Ord har en nøye planlagt strategi med sitt medie- og tv-arbeid.

— Visjonen vår er å nå den norske folkesjelen. Blant landets viktigste predikanter er det nå enighet om at vi er i en opptrappingsfase for en nasjonal vekkelses. Det vi nå sår, skal vi høste sier han.

Pastor Enevald Flåten i menigheten Levende Ord

FRELSE: Med sitt intense budskap formidler Enevald Flåten budskapet om frelse og helbredelse ra sitt tv-studio på Kråkenes. Sendingen går Europa rundt pr. satellitt.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ