For tre uker siden ble innehaver og turistvert Anders Vaksdal på Halne fjellstove på Hardangervidden frastjålet 20.000 kroner. Alle pengene var fra driften av overnattingsstedet, og lå i den private delen av bygget. I tillegg til de 20.000 kronene er en rekke mindre gjenstander forsvunnet siste ukene. Mindre pengebeløp, bestikk og klær er blitt sporløst borte, og nylig meldte en overnattingsgjest at armbåndsuret hans var stjålet.

— Jeg begynte etter hvert å få mistanke til et ungt polsk par i 20-årene som har jobbet her i sommer. Derfor la jeg ut en hundrelapp som lokkemat. Da den forsvant, ble jeg sikker i min sak og konfronterte dem med tyveriene, sier Anders Vaksdal.

«Trodde det var gaver»

Polakkene nektet først all kjennskap til de bortkomne tingene. Men da Vaksdal fortalte at politiet var varslet, kom fort både hundrelappen og den stjålne klokken på bordet. Paret hadde mer tyvegods pakket ned i koffertene sine.

— Likevel har de ennå ikke innrømmet noe som helst. De sier bare: «Vi trodde det var gaver til oss fra gjestene,» forteller Vaksdal.

Men de 20.000 kronene kom det ikke et ord om. Vaksdal og hans kone har ikke bevis, men begge er sikre på at det er polakkene som står bak. Paret fikk sparken på dagen og reiste ut av Norge i går.

- Kan ikke gjøre noe

Vaksdal henvendte seg til politiet for å få hjelp til å finne de frastjålne pengene før de mistenkte forlot landet. Mannskaper fra lensmannskontorene i Ullensvang og på Geilo stod klare til å rykke ut og ransake de to polakkene. Men det fikk de ikke lov til.

— Hvis vi skal ransake noen, må vi innhente tillatelse fra jourhavende jurist i politidistriktet. Det fikk vi ikke denne gangen. Da er det ikke stort vi kan gjøre fra eller til, sier lensmannsbetjent Geir Telle ved Ullensvang lensmannskontor.

— Var det en riktig avgjørelse av juristen?

— Denne saken ligger helt i grenseland, fordi det alvorligste forholdet skjedde for tre uker siden. Det finnes ingen bevis. Og det at innehaveren kobler tyveriet med naskingen betyr ikke nødvendigvis at det er grunnlag for å se dem i sammenheng, sier Telle.

- For svak mistanke

Jourhavende jurist ved Hordaland politidistrikt, politiinspektør Anette Vangsnes, mener avgjørelsen om ikke å ransake var korrekt.

— Mistanken mot de to polakkene for pengetyveriet er for svak. Forholdene som innehaveren har tatt dem i er av en ganske annen karakter, sier Vangsnes.

— Hadde det ikke vært nyttig å ransake polakkene før de reiste for om mulig å bekrefte eller avkrefte mistanken?

— Etter min vurdering var det ikke noe grunnlag for å ransake dem. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere denne saken, sier Vangsnes.

Mister respekt for loven

Anders Vaksdal er mildt sagt rasende over at det han har opplevd.

— En kan jo miste respekten for loven av mindre! Jeg er regelrett snytt, og politiet får ikke lov å hjelpe meg selv om begge to er avslørt som tyver. Det er bare helt jævlig, sier innehaveren oppgitt.