— Jeg gleder meg, men gruer meg samtidig litt, forteller den aktive 10-åringen om sitt nye oppdrag. Søndag formiddag åpnes Barnas år i Bjørgvin bispedømme. Da er det vel heller ikke så unaturlig at selveste biskopen tar meg seg et barn når han skal holde prekenen, der teksten handler om gutten Samuel, som bodde i tempelet og hjalp til under messene der. Kristian lover imidlertid at han ikke har planer om noen kirkelig vri på Emil i Lønneberget og rope: - biiiisskkooop!!!

Oppdraget fra biskopen kommer for øvrig midt i en travel periode for den 10 år gamle skuespilleren fra Sandviken. For i tillegg til å pugge manuset til prekenen i Domkirken, spiller han i dag og i morgen inn barnefilmen «Strong hold.» Samtidig øver han på neste rolle som mus i Askepott, som har premiere på Fyllingsdalen teater 18. september.

Vesle Samuel

— Jeg blir så inspirert av møtet med Kristian at dette kommer til å gå riktig bra. Snubler en av oss underveis, får vi hjelpe hverandre, sier biskop Ole D. Hagesæther.

I går møttes den rette biskopen og hans vesle «hjelpebisp» for en siste finpuss av manus for prekenen. Søndag skal Kristian være utkledd som Bibelens Samuel. I bibelteksten fortelles det at Samuel sov i tempelet. Derfor har Kristian med seg pute, og skal legge seg til å sove rett under prekestolen inntil biskopen vekker ham for å hjelpe til under prekenen.

Valgerd kommer

Den skal holdes som en dialog mellom biskop Ole, som han gjerne kaller seg, og Kristian. De to får for øvrig en skikkelig stor menighet. For gudstjenesten, der også kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland åpner Kirkens barneår, skal overføres direkte i NRK Radio.

— Først stiller biskopen meg noen spørsmål. Deretter snakker vi sammen om hva som skjedde da Gud ropte på ham i tempelet. Så får vi se hvordan det går, sier Kristian.

Kristian blir ikke det eneste barnet som deltar under den helt spesielle gudstjenesten. Andre barn i alderen seks til 13 år skal lese bønner, bibeltekster, og ellers delta i liturgi, med fredshilsen og ved nattverdutdellingen. Dessuten stiller flere av byens barnekor.

— Jeg er ofte ulykkelig over at kirkehusene er så dårlig tilrettelagt for barna. Men i barneåret skal vi vise at det er mulig å synliggjøre barna og trekke dem aktivt inn i gudstjenesten, sier Hagesæther til.

HJELPEBISKOP: 10 år gamle Kristian Sævig både gleder og gruer seg foran søndagsprekenen han skal holde sammen med biskop Ole D. Hagesæther i Domkirken.<p/>FOTO: ARNE NILSEN