• Jeg har en stor kniv i nattbordskuffen og er fortsatt redd for å være alene, i en alder av 54, sier Per Landaas. I går så han fortrengte barndomsbilder på tv.

Da dokumentaren «Et godt hjem» — om tre norske barnehjem, ble sendt på NRK 1 i går, satt tre menn i BT-redaksjonen og så på. To av dem, «Odd» og Per Landaas, tilbrakte deler av barndommen på Bergen Guttehjem. Den tredje er advokat Per Magne Kristiansen, som taler tolv Garnes-gutters sak.

Det var to til i gruppen. Men de har siden november tatt sine egne liv.

— Den ene hadde aldri før snakket om det som skjedde på Garnes med noen. Det ble for tøft å hente alt frem igjen, derfor tok han sitt eget liv. Det er helt forferdelig å tenke på nå, sier advokat Per Magne Kristiansen.

Klistret og glemt

Da de første bildene fra matsalen på Garnes dukker opp på tv-skjermen etter noen få sekunder begynner «Odd» å gråte. Det kom så plutselig, og han husker så altfor godt. Tiden på Garnes og på andre barnehjem sitter klistret. Han kan gjerne snakke om minnene. Men han forteller aldri alt, selv ikke hans kone gjennom 35 år har fått høre alt som skjedde. Og han ønsker ikke å stå frem med navn og bilde i BT.

For Per Landaas går det greit. Men han hadde egentlig fortrengt det meste som skjedde fra han var 0 til 20 år, da han ble med i gruppen av Garnes-gutter som nå venter på rapporten fra granskningsutvalget.

Rapporten er trolig klar i juli, og kommer til å avdekke horrible historier om misbruk ved bergenske barnehjem, mener advokat Per Magne Kristiansen, som har rådet Garnes-guttene til å vente med eventuell rettsforfølgelse til etter at rapporten er lagt frem.

— En av de andre Garnes-guttene spurte om jeg husket at jeg ble voldtatt. Men det gjør jeg ikke. Jeg tok det opp med psykologen, og han sier det er fullt mulig å fortrenge ting så totalt. Det jeg husker er bekymringen for yngre søsken. Fluktforsøkene fra Garnes og mest av alt; den totale mangelen på omsorg. De slo oss med foldede hender. Og de lærte oss lite annet enn salmevers. Vi gikk jo alle i én klasse og kunne ingenting da vi skulle begynne i 8. klasse på en annen skole, sier Per Landaas.

Sviket etterpå

Han har likevel klart seg bra i livet. Økonomisk. Men fortsatt preges han av den samme nattlige redselen. Derfor har han en stor kniv i nattbordskuffen og er livredd for å være alene.

— Vi måtte ligge helt stille og ikke vise at vi var våkne. For da kunne vi bli misbrukt av de større guttene, forteller Per og «Odd».

Mannen som står frem på vegne av Garnes-guttene i «Et godt hjem», Jan Erik Taule, snakker mest om mishandlingen og misbruket guttene imellom. For Per og «Odd» var omsorgssvikten det verste.

— Det var systemet som sviktet. Og det er like mye det som skjedde etter Garnes som har preget oss. Vi ble overhodet ikke tatt vare på av det offentlige. Jeg husker en tilsynslærer som sa at jeg bare kunne ha meg tilbake til Garnes, sier «Odd» som tidlig ble alkoholiker, men som nå er tørrlagt.

— Det er tøft å hente opp disse tingene igjen. Og hvis det ikke fører noe sted, vil jeg nok angre på at jeg gjorde det, sier Per Landaas.

Skryt til Bergen kommune

— Det viktigste både med granskingen og tv-programmet er at man tør å se at disse tingene har skjedd og fortsatt skjer, sier «Odd». Både han, Landaas og Kristiansen synes «Et godt hjem» var et saklig og nyansert program, men de er litt skuffet over at ikke Bergen kommune ble mer fremhevet.

— Det Bergen gjør, foreløpig som eneste kommune, er veldig prisverdig. Det vil nok bli et foregangseksempel for andre slik at vi til slutt får en statlig gransking av barnehjemmene.

VENTER PÅ RAPPORT: Advokat Per Magne Kristiansen (t.v.) og Per Landaas tror granskningsutvalgets rapport vil avdekke horrible misbruk ved bergenske barnehjem.<p/>FOTO: TOR HØVIK