• Det er forståelig at Valgerd Svarstad Haugland ikke orker mer etter den medfarten hun har fått i mediene.

Det sier fylkesleder Torill Selsvold Nyborg i Hordaland KrF til BT.

— Når partilederen opplever at et ukeblad lusker etter henne på handletur i Svinesund og karikaturtegnere i avisene fremstiller henne som heks og ørn, er det ikke rart at det kommer til et punkt der hun sier nok er nok, sier fylkesordføreren i Hordaland.

Jagland-parallell

Også KrF-gruppeleder i Bergen bystyre, Kristian Helland, mener Svarstad Haugland har fått mye urettferdig juling i aviser, radio og tv.

— Det er lett å se likhetstrekk til det Thorbjørn Jagland opplevde, mener Helland.

Etter Jaglands fall fra Ap-tronen, ble politiske journalister - særlig Oslo-pressen - anklaget for å jage i flokk.

Men både Helland og Selsvold Nyborg trekker frem flere årsaker til KrF-krisen.

Medhaug-marerittet

Medhaug-saken som red Kristelig Folkeparti som en mare i sommer, blir fremhevet. Torill Selsvold Nyborg var en av dem som reagerte skarpest på partilederens behandling av Medhaug.

Hun fastholder kritikken i dag.

— Vi mistet mange velgere som følge av Medhaug-saken, sier Torill Selsvold Nyborg.

I tillegg til sexbråket i Rogaland, mener både Helland og Selsvold Nyborg at slitasjen ved å sitte i en Høyre-dominert regjering har skadet partiet. Nestleder og statsråd Einar Steensnæs' håndtering av strømkrisen nevnes også, i tillegg til partiledelsens stil i forhold til mediene.

Ond sirkel

— Vi kom inn i en veldig ond sirkel for ett år siden. Dessuten er ikke velgerne så lojale som før. Kristne velgere stemmer ikke lenger automatisk KrF, sier Selsvold Nyborg.

Hun hørte den avtroppende partilederens tale i går. Like etterpå uttalte Selsvold Nyborg til BT at hun var tilnærmet svimeslått.

— Både talen og avgjørelsen var modig, ærlig og verdig, mener hun.

Selv trodde Selsvold Nyborg at Valgerd Svarstad Haugland ville velge å bli sittende til neste ordinære årsmøte.

— Men nå kan partiet få en ny giv. Det er helt nødvendig. Vi må i startgropen snarest for å komme på rett spor i god tid før neste stortingsvalg.