Kremner (60) er en velkjent artist i bymanesjen. I de siste tjue årene har han vært en urolig politisk akrobat som har boltret seg høyt og lavt med noe varierende eleganse.

Mandag var den tidligere kommunalråden presist på plass da de nysnekrede valgbodene åpnet for høstforestillingen. Denne gang er de dessuten plassert i et hvitt telt midt på Torgallmenningen. Det er en utmerket løsning med tanke på effektivt vern mot alle skyllebøttene vi har i vente — også fra oven.

Ble spyttet på

— Jeg sto i valgbod første gang tidlig på 80-tallet, da jeg som Frp-politiker opplevde å bli spyttet på! sier Kremner som på den tiden var meget høyt på strå i Carl I. Hagens parti. Men det gikk over, og han meldte seg ut.

— For mange år siden satt jeg også sammen med Herman Friele i Fana bydelsutvalg. Det er derfor bare tøys at han ikke har vært med i politikken før, humrer han.

Nå er Harald Kremner en av Steinar Bastesens ferske håndlangere i Kystpartiet, nær sagt en gyteferdig fisk med store ambisjoner. I mellomtiden har han vært en av krumtappene i Pensjonistpartiet. Men i 1995 ble han ekskludert, og sturet bare en dag eller to før han ble valgt til partiformann i noe som kalte seg Folkets Vilje. Det ble en flopp.

— Jeg har fortsatt mye å gi i politikken, utbryter han og minner om at bergenserne selvsagt bør stemme på Kystpartiet, for byen er jo den fremste kystbyen.

— Hva blir det neste partiet?

Smilet stivner, svaret er kort:

— Det blir ikke flere, sier han og hilser høflig på en potensiell velger som ber om brosjyrer.

Trekkspill forbudt

Det summer i valgbodene. Noen spanderer til og med kaffe, mens Venstre nøyer seg med kald drikke til forbipasserende. Her vandrer blide stortingsmenn frem og tilbake med fargesprakende pamfletter.

Senterpartiets Rune Skjælaaen forsikrer med gravalvor og fast blikk at partiet blir å høre i bystyret også etter valget. Ved siden av ham står SVs Audun Lysbakken og hører på og forsøker å oppføre seg dannet.

Også det vesle utbryterpartiet Demokratene vil spise kirsebær med de store. John Mandelid står i stram givakt, men skulle så gjerne latt trekkspillet ljome for å overdøve annen kakofoni, men han får ikke lov. Musikk som trekkplaster er strengt forbudt i valgbodene.

Front mot rasisme

Partiene er ikke mer konkurrenter enn at de for en stakket stund utenfor valgbodene gjør felles front mot rasisme og innvandrerhets. SV-toppen i Bergen, Oddny Miljeteig, har fått alle de etablerte partiene - bortsett fra Frp - til å undertegne etiske retningsregler for opptreden i valgkampen.

Det er kjøreregler som er utarbeidet av Senter mot etnisk diskriminering. Det heter bl.a. at «retten til fritt å ytre politiske meninger må ikke misbrukes i kampen for stemmer ved at man spiller på fordommer eller oppfordrer til diskriminering på bakgrunn av etnisk opprinnelse eller nasjonalitet.»

— Dette er helt ukontroversielt, og det er utmerket at vi kan stå samlet om visse verdier, sier Høyres Monica Mæland til Bergens Tidende.

Miljeteig mener likevel at det var nødvendig å ta et slikt initiativ etter at Frp-ledelsen slo ring om sin fjerdekandidat i Bergen, trass i at han gikk utillatelig langt i å nøre opp under fremmedhatet i et avisinnlegg.

VETERANEN: Harald Kremner - nå Kystpartiet - er veteranen fremfor noen i valgbodene. FOTO: TOR HØVIK