Gamle MF «Fedje» hilste sin arvtaker med lydsignal i fløyten, Fedje-folket klappet den nye fergen til kai og mange øyne var merkelig fulle av væske. I kald vind ventet de tålmodige på at snorer ble klippet, uhørbare taler ble holdt og at nasjonalsangen ble spilt. Så var tiden der for å slippe om bord i båten for med egne øyne å sjekke den nye forbindelsen med fastlandet.

De myldret om bord. Mannskapet ble trykket i hendene og gratulert med ny ferge, og de svarte med «i like måte». Sambygdingene hilste hverandre med «gratulerer med dagen». «Imponerende», «litt av en forskjell fra gamlefergen», «utrolig flott» og «oj, så stor!», var spontankommentarene øyfolket hadde.

I salongen over bildekket stormet noen direkte inn i det gjennomsiktig røykeburet for å innvie det. Skoleungdommer peilet ut sine nye stambord, og prøvesatt de blå stolene. Store og små lette etter kjente kunstverk som pryder salongen. Femte— og niendeklassingene på Fedje skule hadde forrige skoleår kurs i kunstgrafikk, og elevarbeidene henger nå på salongveggene.

De fleste har følge med små dikt. Et om Holmengrå går for eksempel slik:

Her har eg tang og tare og er med han Kent-Are. Vi ror mot Holmengrå og er frisk frå topp til tå.

Også kontrollrom og broen ble sjekket, og selv båtvant, erfarent mannskap er imponert over den fantastiske 360 graders utsikten, og ikke minst det avanserte utstyret. Her er to styrekonsoll, en i hver retning, og et eget sikkerhetssenter. Herfra kan to personer styre alt fra anker, livbåter og lyskastere. 16 kameraer gir mannskapet på broen kontroll og oversikt over hele båten.

— Ja, her skal det mer til enn et par timers datakurs på Austrheim for å finne frem, var konklusjonen to Fedje-karer kom frem til. Båtdekket har 35 romslige bilplasser eller plass til fire vogntog. Lørdag fungerte det som kulturhus for hele Fedje. Her feiret de med bløtkake og underholdning fra egne krefter.

MF «Fedjefjord» ble godt mottatt, og navnet får den nok beholde selv om den på folkemunnet et halvt års tid har hett «Mañana» (spansk for i morgen).

MF «Fedjefjord» skulle egentlig ankommet øyen 17. mai, men humor er en fin ting når en venter på noe godt.

FLYTENDE RIKSVEI:. Båtforbindelse er alfa og omega for et øysamfunn. Alle, og ikke minst næringslivet, ønsker MF «Fedjefjord» velkommen.
FOTO: ARNE NILSEN