Folk sto som sild i tønne under det timelange arrangement med fredsappeller, dikt, sang og musikk og andre innslag i ettermiddag. Allerede ved 14-tiden begynte folk å mønstre med flagg og plakater som på ulike vis sa klart nei til krig mot Irak. Da demonstrasjonen startet klokken 15 var det overfylt av mennesker i byens storstue.

Fra scenen hevdet konferansier Yngve Sæterås at det aldri har vært så mange mennesker samlet til en politisk markering i Bergen. Torgalmenningen var i alle fall fylt av et folkehav som strakte seg helt ned mot den blå steinen. Også i sidegatene var det mye folk.

Glad for støtten

— Et fantastisk håndslag. Vi er fantastisk glad for denne støtten fra mennesker i Bergen. Folket i Irak vil ikke ha krig, men fred, sier de irakiske tvillingbrødrene Ehmad

og Amir Saion til Bergens Tidende.

De var sammen med mange av de andre irakerne i Bergen på plass for å si nei til krig. De to brødrene fremførte også sin kjærlighetssang til Bagdad foran den enorme forsamlingen.

Biskopen Bjørgvin holdt en av hovedappellene under demonstrasjonen, Han avviste at det er grunnlag for å gå til krig mot Irak.

Krig er syndig og ond

— Jeg tror krig alltid er syndig og ond. Men den kan settes inn som det nest verste for å stoppe det verste. Men vi er ikke der nå. Vi finner ikke teologiske eller etiske argumenter som holder. Tvert om kan konsekvensene av en krig bli aldeles så forferdelige. Vi kan ikke bruke krig til å rydde opp i vanstyrte land, sa biskopen og la til at Saddam Hussein er en despot som ødelegger sitt folk og gambler med verdensfreden.

Etter arrangementet på Torgalmenningen gikk demonstrasjonstoget gjennom sentrumsgatene for å markere antikrigsholdningen. Etterpå åpnes dørene i Domkirken til fredsgudstjeneste.

FOLKEHAV: Fredsdemonstranter fylte Torgalmenningen.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN