I går ble seks piloter – to av dem stasjonert på Flesland – tatt ut i streik. Fra tirsdag vil ytterligere to piloter være i streik. Norsk flygerforbund har planer om å utvide konflikten raskt.

— Vi har opptrappingsplanene klare, og det er ikke umulig at hele helikoptertrafikken til HS etter hvert blir lammet, sier generalsekretær Sigurd Løkholm til Bergens Tidende.

Flygingene fortsetter

Streiken førte ikke til problemer med å avvikle offshoretrafikken i går. Selskapet har 151 piloter, og så langt er altså bare seks av dem i streik.

— Ingen bør være redde for at de ikke kommer seg ut i Nordsjøen eller til land de nærmeste dagene, sier informasjonsdirektør Johan Petersen i GHC Helikopter Service til Bergens Tidende. - Men vi vil være mer sårbare overfor tåke og uforutsette værforhold. Vi kan heller ikke garantere for ekstraflyginger blir gjennomført, sier Petersen. Utover dette vil han ikke kommentere konflikten.

Henger etter

Meklingen mellom Norsk Flygerforbund og Flyselskapenes Landsforening brøt sammen natt til torsdag. Avstanden var så stor at Riksmeklingsmannen ikke fant noen grunn til å fremsette noe forslag til løsning. Bakgrunnen for konflikten er at pilotene i HS hevder at de er blitt hengende stadig mer etter lønnsmessig i forhold til sine kolleger i flyselskapene. Ifølge Løkholm må man ha 60 prosents lønnsvekst for å ta igjen lønnsnivået blant flygerne i SAS.

Krevde 16 prosent

Derfor krevde man en opptrappingsplan mot SAS-nivå. I denne omgang var lønnskravet ifølge Løkholm på inntil 16 prosent. HS-Pilotene har i dag en fast begynnerlønn på 341.000 kroner i året og en topplønn på 737.000 kroner etter 30 års ansiennitet, sier Løkholm.

— Vi var innstilt på å redusere kravene våre etter at vi ble enige om å mekle på overtid. Men da arbeidsgiverne plutselig kom tilbake med et tilbud som var dårligere enn det de la frem tidligere på kvelden. Hadde vi ikke noe annet valg enn å bryte og ta konflikt, sier Løkholm.