SAS Commuter er et heleid datterselskap av SAS. Fra 1. april overtar selskapet flyrutene fra Bergen til henholdsvis Molde, Kristiansund, Haugesund og Kristiansand, og mellom Stavanger og Kristiansand.

— I alt fem 50 seters fly av typen Fokker 50 skal settes inn på disse rutene, sier teknisk sjef i SAS på Flesland, Jan Henriksen til Bergens Tidende.

I dag flys Vestlandsrutene av Norwegian, på oppdrag for Braathens. Men denne avtalen er for lengst sagt opp etter 10 års drift. Dermed kommer SAS-konsernet selv til å overta Vestlandsrutene fordi man har ledige fly og annen kapasitet, mens Norwegian velger å konsentrere sin virksomhet om lavprisruter mellom Oslo og henholdsvis Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Har hangar på Flesland

— I Bergen har SAS plass til den nye basen, og ledig kapasitet og hangar til å utføre vedlikeholdet, legger Henriksen til. Han sier at de fem flyene skal tas inn til ordinært nattvedlikehold og tyngre linjevedlikehold i hangaren på Flesland. Parallelt med dette arbeidet skal SAS fremdeles utføre vedlikehold av sine Boeing 737- og MD80-fly, som «overnatter» på Flesland.

Det nye tekniske basen vil ikke føre til nye ansettelser av flymekanikere på Flesland. Men et par lederstillinger er utlyst. SAS Commuter skal overføre teknikere med Fokker 50-sertifikat fra sin base på Værnes ved Trondheim til Flesland. Dessuten har SAS overtallighet blant sine faste teknikere i Bergen, sier Henriksen.

Piloter og kabinansatte?

Den nye basen på Flesland kan imidlertid få langt flere oppgaver enn rent vedlikehold av de fem Fokker 50 flyene. Siden disse flyene vil ha om lag 15 daglige avganger fra Flesland hver dag, vurderer SAS Commuter også å stasjonere over 60 flygere og nær 40 kabinansatte i Bergen. Avgjørelsen om dette blir tatt i løpet av noen uker.

SAS Commuter har i alt 850 ansatte og hovedkontor i København. Selskapet disponerer 29 fly. De fem Fokker 50 flyene, som får Flesland som base, har stått på bakken etter at SAS Commuter la ned sine flyruter i Nord-Norge i fjor. I tillegg opererer selskapet 24 fly av typen Dash 8 Q400. SAS har det siste året valgt å bruke slike fly med 72 seter på to av sine daglige avganger mellom Bergen og København.