— Det er like mange som ble stoppet for fartsovertredelser i Hordaland og Sogn og Fjordane første halvår i år som samme periode i fjor. Men fartsovertredelsene blir grovere og grovere. Du kan si at det blir flere og flere fartsverstinger, sier Leon Nordanger, distriktssjef for utrykningspolitiet (UP) i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Hittil i år har 134 førere mistet lappen på veiene i de to fylkene. På samme tid i fjor var tallet 93. Og det er slett ikke alle råkjørerne som blir tatt, selv om de passerer politiets kontrollpunkt.

— Natt til søndag hadde vi fartskontroll på E 16 mellom Bergen og Voss. En bil kjørte forbi i 147 km/t, mens en annen holdt hele 152 km/t. De bare suste forbi da de ble vinket inn, og vi hadde ikke noen mulighet til ta dem igjen, så de slapp unna, og har lappen i god behold. For noen har det gått sport i å kjøre så fort som mulig uten å bli tatt, sier Nordanger

Radar i ustand

Tall fra første halvår i år viser at 2326 personer er stoppet fordi de har brutt fartsgrensen. Det er nøyaktig én mindre enn på samme tid i fjor.

— Tallet er stabilt, men det sier ikke alt. Vi har nemlig vært uten radarmåler i to-tre måneder i år. Hadde vi hatt radaren intakt kunne nok tallet vært høyere, sier Nordanger.

Mens radaren har vært ute av drift har UP målt farten på hissige bilister ved hjelp av laser, eller de har målt gjennomsnittsfarten mellom to punkter.

Velstandsproblem

UP-sjefen tror gode økonomiske tider får Ola nordmann til å tråkke hardere på gasspedalen enn tidligere.

— Folk vet de kjører for fort, men de gambler på ikke å bli tatt. Også holder de seg på en fart som gjør at hvis de blir tatt mister de ikke lappen, men slipper unna med en bot, sier Nordanger.