Den festlige undikk-avsløringen kom under den årlige julesammenkomsten på Vikinghytten, på Vareggens værbitte topp.

I 50 år, minst, har klubben holdt åpent hyttehus, en søndag før jul. Med norske flagg og levende lys på treet, lun lunk på ovnen, varm drikke fra hyttekjøkkenet — og loftsnisse som blir vekket når julegjestene tramper seg «over sjø og land» i etasjen under.

Da kommer en smågretten nisse ned trappen for å se hva som går for seg.

— Se, nissen har lang undikk, utbrøt en gutt i den alder man fremdeles har en viss tro på at julenissen kommer fra Nordpolen, og ikke overvintrer på et loft på et byfjell i Bergen.

Og lang undikk hadde han, julenisse Magne Skjerping. Som pilte opp på loftet og kom tilbake som skikkelig nisse, med sekken full av blå godteposer.

Den store festen

Jo da, etter vindusduggen å dømme, koste de seg, både gamlekarene og de yngste, rundt langbordene på Vikinghytten.

— Dette er det store juletrefesten for oss, sa mamma Odny Mathisen fra Skytterveien, som sammen med ektemann Stein Sørevik og barn Matias (9) og Nora (7) kommer igjen her oppe år etter år.

— Nesten like kjekt som julaften, mente Matias, med hånden dypt i posen fra julenissen. Og det syntes nok Øivind Øvrebotten også, tidligere hyttesjef i 25 år og med mer enn ufattelige 2.500 hyttebesøk bak seg.

I går ønsket han velkommen til juletrefest i høyden og stemte i «Deilig er jorden».

— For vi har jo tross alt bare denne ene jorden. Deretter danderte fjellfolket seg i to stooore ringer rundt treet og «neiet og bukket», «vasket sitt tøy» og «vandret fra hver en verdens krok», i årets første vorspiel rundt julegranen.

- Sabla heldig med været

— Vi var jo sabla heldig med været i dag, sier Øvrebotten, mens solen kaver i synsranden. Fra hyttetrammen har du utsikt til Arna og Osterøy, mens du fra andre veggen aner Bergen som et fotsmykke der nede. Dagens julegjester har fått en naturopplevelse som bonus.

Men sånn er det ikke hvert år. Viking-veteranen kan fortelle om juletrefest med fem fremmøtte i snøstorm - men også om hyttejul med 90 tilaulende. Gårsdagens sånn cirka femti var mer enn nok til å fylle hytten.

500 i «Aasebu»

Folksomt var det også i «Aasebu» i Halfdan Griegs vei på Fløyen. Fem hundre turgåerne - vi gjentar: 500 – stakk i løpet av dagen i går innom «Aasebu», der Kjell Richard Aase og hans medhjelpere Øivind Olsen og Kåre «Puma» Bjertnæs for 17. året i strekk stelte i stand populær stikk-inn-jul for turfolket.

Med Rolf Olsen, visstnok feiermester i det daglige, som julenisse, gratis vafler, varm sjokolade og julestemning i flere etasjer. 750 plater vafler strøk det med i godværet, og 150 godteposer.

— Takk for oss, det var festlig, vi kommer igjen neste år også, takket folk på vei ut. Vi også.

I UNDIKKEN: I Vikinghytten i går ble det avslørt at nisser har hvite, lange undikker under nissehabitten.
FOTO: HELGE SUNDE