Med et samlet fruktbarhetstall på over 2,5 barn per kvinne for perioden 1996-2000, er Fitjar blant landets mest fruktbare kommunene i Norge. Det fremgår av en undersøkelse som er publisert i det siste nummeret av Statistisk Sentralbyrås magasin "Samfunnsspeilet".

Trygt og godt

— Vi har ligget høyt på slike oversikter en stund nå. Jeg får jo håpe at det betyr at folk trives på Fitjar, sier en fornøyd ordfører Agnar Aaskog (Ap). - Jeg tror at folk opplever Fitjar som en trygg og god kommune.

- Det kan ikke skyldes at prevensjonsopplæringen på skolen er for dårlig?

— He, he. Nei, den er nok som den skal være, ler Aaskog. - Det skyldes nok mer at vi har en forholdsvis ung befolkning, noe som er et sunnhetstegn for en distriktskommune. Vi ser også en tendens til at ungdom som reiser vekk for å studere, kommer tilbake når de vil stifte familie og etablere seg.

Kommunesammenslåing

Og Fitjar har gode tilbud til barnefamilier, mener ordføreren. - Til nå har stort sett alle som har søkt barnehageplass har fått. Vi har en god og desentralisert skole. Det har vi klart å opprettholde selv i trange tider. Om de høye fruktbarhetstallene kan brukes som argument i en debatt om en eventuell kommunesammenslåing med Stord, er ordfører Aaskog ikke helt sikker på.

— Det er vel mer opp til hva Erna Solberg (kommunalministeren, red.anm.) finner på da, ler ordføreren.

På Fitjar er man i hvert fall meget fornøyd med denne type statistikk.

— Ja, det er klart. Statistikker kan jo brukes til så mangt. Men vi får jo ta med oss de gode statistikkene og heller se litt bort fra de som ikke er så bra, humrer Agnar Aaskog.

BABY-BOOM: Fitjar er på fruktbarhetstoppen i Norge.