I sjette etasje i parkeringsselskapets luftige lokaler i Vincens Lunges gate lader et tjuetall trafikkbetjenter opp til dagens prøvelser blant forbudsskilt og feilparkerte bergensere.

Morgenkaffen hives innpå, fra tørkerommet hentes varme jakker og knase capser trykkes på plass på toppen. Og det klappes på lommer. Blokken er med, ja.

I to anstendige minusgrader skal Bysiden luske i hælene på trafikkbetjentene Arvid Heggestad og Kari Rasmussen i sentrumsgatene.

Oppleve de glade vandrerne i fri dressur blant Opler og Forder og Suzukier. Med blokken på lur, mens sure kroner skal sildre inn i en gapende kommunekasse.

Vi skal til sone C 1, den tøffeste. Kursen stikkes via Marken og politikammeret mot Vågsallmenningen og «Nedre», som Nedre Korskirkeallmenningen heter på det språket. Ikke mindre enn 2200 avgiftsplasser overvåkes daglig. I tillegg skal kilometervis med beboersoner tråles. Og rådløse og tankeløse bilister skal veiledes og rettledes.

«Våre» betjenter begynner å scanne dagens parkeringsbilde allerede ved Jernbanen.

— Ser ut som en stille formiddag, nikker to uniformsluer til hverandre.

Viktig å veilede

Det begynner mykt. I Halfdan Kjerulfs gate får en varebil som leverer varer til Rema 1000 en pekefinger og blir geleidet noen meter lenger vekk fra gatehjørnet, og i Domkirkegaten slipper en Mitsubishi Lancer i ingenmannsland unna gebyr med en støtfangers klaring.

For det finnes noen gratismeter mellom avgiftsplassene i sentrum, faktisk.

Men hvor ble blokken av? Heggestad smiler sindig.

— En viktig del av jobben vår består i å gi forebyggende råd og informasjon, forklarer han. Som tilflyttet sogning vet han hvordan det en gang føltes å være rådvill bilist i storbyen.

— Folk tar imot veiledning på en veldig positiv måte, får vi beskjed om.

Ingen nåde Men for den smekre BMW'en ved Vestre Skostredet er det ingen nåde å hente. P-tiden gikk ut klokken 09.37 og nå er vi 25 minutter på overtid. Kari Rasmussen fisker frem fotoapparatet, knipser uten å si cheese - og plasserer deretter en overraskelse på frontruten. 300 kroner ut av vinduet.

På andre siden av allmenningen har Heggestad begynt å lete i lommene.

To blindgjengere på fire hjul ved taxiholdeplassen utenfor Banco Rotto formelig ber om å bli bøtelagt.

— Den ene har sannsynligvis stått her i hele natt, sier han med kjennermine.

Etter seks år som parkeringsbetjent kan Heggestad de fleste triksene.

Han gir likevel begge bileierne en håndfull minutter til å dukke opp på. Men den gang ei. Da er det frem med kamera og ileggelsesblokk. 500 kroner kostet den fornøyelsen.

— Hva om bileieren dukket opp akkurat nå?

– Når kulepennen har vært i bruk, er det ingen vei tilbake, og vi tar ikke saksbehandling på gaten.

Verstingen ved Fløibanen

Turen går videre, over Torget mot Vetrlidsallmenningen, som er «verstingen», i hvert fall sommerstid, med turbusser som ustoppelig lager kaotiske tilstander utenfor Fløibanen..

I dag er jobben mer oversiktlig. Bare en minibuss har tatt sjansen på en gratis halvtime ved innsmettet til Lille Øvregaten. Føreren får en fair sjanse, før arbeidsredskapene hentes frem.

Kreativ p-synder

Vi krysser fra sone C1 til C2, bortover Øvregaten og svinger ned Finnegårdsgaten. Det meste er visst i orden.

Arvid Heggestad humrer.

Han minnes en kreativ bilist som ble bøtelagt for feilparkering på høyre side av gaten akkurat her.

— Noe senere fikk vi tilsendt et foto mannen selv hadde tatt av bilen. På bildet sto den helt korrekt parkert, men nå på andre siden av gaten.

— Det viser hva folk kan finne på for å slippe å betale noen hundrelapper, sier Heggestad. Da parkeringsselskapet kunne vise sitt bilde av den feilparkerte bilen, måtte mannen resignere. Ikke så lite flau, får man tro.

Lite kjefting

Nederst på Nikolaikirkeallmenningen oppdager Kari Rasmussen en parkeringsbillett opp ned inne i en bil. Mistenkelig! Men så dukker bileieren opp før det brenner blått lys.

Så langt på turen har ingen frådende bergenske bilister gått løs på de to i uniform. Ingen har heller klaget på gebyrer eller slengt med kjeften. Slik både journalist og fotograf hadde fantasert om.

— En skikkelig sur bilist har jeg bare opplevd en eneste gang i løpet av de to årene jeg har vært i denne jobben, sier Kari Rasmussen.

Men at bilister kan mulke litt etter å ha fått et gebyr, har begge en folkelig forståelse for.

— Det ville jeg nok gjort selv også, medgir Arvid Heggestad.

Helt gebyrfritt.

PÅ OVERTID: Nesten en halv time på overtid var denne BMW'en da trafikkbetjent Kari Rasmussen gjorde jobben sin på Vågsallmenningen.
FOTO: ØRJAN DEISZ