Lørdag skrev Bergens Tidende at Fiskeridirektoratet vil nekte utenlandske turister å ta med seg mer enn 20 kilo fiskefilet ut av Norge. Men nyheten skremmer ikke tyskerne som sløyer dagens fangst på Glesvær Rorbu.

— Gleden ved å fiske er viktigere enn hvor mye fisk jeg får, sier tyskeren Uwe Beutler. Han ferierer på Glesvær for 10. gang, og lover at han vil komme tilbake, selv om han bare får ta med seg 20 kilo fisk hjem.

— Hvis 20-kilosregelen blir innført tar jeg bare med meg kona på ferie. Da kan jeg jo fiske dobbelt så mye, smiler han.

Dyre fileter

Innehaver av Glesvær Rorbu, Arne Bakke, synes 20 kilosgrensen virker noe merkelig. Men han er ikke redd for at tyskere og italienere vil finne seg nye feriemål.

— De fleste kommer først og fremst for å feriere. Det er svært få av mine gjester som er så ivrige på fisking at de får mer enn 20 kilo fisk i løpet av en uke eller to, sier Bakke.

Han mener turistfiske gir mye tilbake til samfunnet.

— For Norge er det mye gunstigere å la tyskere betale for å komme hit og fiske, enn å fiske selv og selge fisken til spottpris. Jeg er sikker på at disse filetene er de dyreste fiskefiletene som passerer grensa, sier han.

Medbrakt øl

Å leie på Glesvær koster 4200 kroner i uka for en firemannsleilighet og 6300 kroner for en leilighet med plass til seks. Beutler og de andre fiskerne forteller at omtrent halvparten av maten blir kjøpt inn i Norge.

— I tillegg kjøper vi bensin og fiskesaker. Men øl og sigaretter tar vi med fra Tyskland. Det er skrekkelig dyrt i Norge, sier han.

Matthias Steckel er i ferd med å fylle fryseren med nyfiletert fisk. Han liker godt å fiske i Norge, og legger ikke skjul på at det er stas å reise tilbake til Tyskland med bilen full av fisk.

— Jeg kommer nok til å fortsette å fiske i Norge selv om jeg bare får ta med meg 20 kilo hjem. Men regelen virker tåpelig. Hva skal jeg gjøre hvis jeg får 30 kilo? Jeg får vel spise 10 kilo fisk før jeg setter meg i bilen for å kjøre hjem, humrer han.

SLØYER SELV: Matthias Steckel (til venstre), Roland Hauswald, Klaus Skrotzki og Wolfgang Brühl sløyer selv fisken de har fått, og synes det er greit nok at bare 20 kilo får bli med til Tyskland.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN