Og ikke fokuser ensidig på sammenhengen mellom kjærlighet og sex. Her er det fremdeles store kjønnsforskjeller. For gutter er det ok å onanere og tenke teknikk. Men for unge jenter skal det være romantikken som «lokker» dem ut i eksperimentering med sex. Dette kan være med på å sende jenter ut i parforhold de burde unngått. Dessverre lever forestillingen om at jenter bør spare seg lengst mulig i beste velgående, både blant jentene selv, foreldre, lærere og innen helsevesenet. Min oppfordring: Slipp jentene fri!

Lisbet Nordtvedt, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning

«Bumerang-sex»

Ungdom som er trygge på seg selv og sin egen seksualitet, er også best på prevensjon. Ikke bombarder barna med aids-trusler og annen elendighet. Da risikerer du en bumerang-effekt; at tenåringene henfaller til uansvarlig sex som et slags pubertetsopprør. Start med det grunnleggende: At det er veldig ålreit å være forelsket. Jeg har jo støtt på en del 68-mødre som peprer døtrene sine med sex-prat de strengt tatt burde være foruten.

Sexolog Kjell-Olav Svendsen

«La naboen ordne opp»

La andre voksenpersoner ta seg av seksualundervisningen. Da blir ikke veiledningen så hemmet av sjenanse. Kanskje du kan veilede barna til naboen, og så kan han eller hun snakke med dine barn. Det er også viktig at foreldre har kondomer liggende et sted hvor tenåringene vet de kan «snoke» uten å få anklagende spørsmål når det plutselig mangler en dong. Dessuten bør alle foreldre med tenåringsbarn ha gode sex-bøker tilgjengelig. Men la barna gå i bokhyllen på eget initiativ.

Sexforsker Bente Træen

«Guttene er blir flinkere»

Jeg har jobbet med ungdom og prevensjon i 20 år, og trenden er helt tydelig: Guttene er blitt mye mer omsorgsfulle. De tar mer ansvar, og blir gjerne med kjæresten når hun skal til legen for å skaffe seg prevensjon. Jeg tror dette skyldes at unge parforhold i dag er mye mer jevnbyrdige. Det er en myte at ungdom er så lite ansvarlige.

Mette Hvalstad, SUSS-leder