• Kom deg ut på Vestsiden og nyt havutsikten, oppfordrer Frithjof Fosse i Friluftsrådet.

Som grå perler på en snor ligger de der, svabergene i Øygarden. Og venter på deg. Været ser lovende ut foran helgen, så det er bare å begynne planleggingen.

— I Øygarden er det fantastisk fint: Mange flotte svaberg så langt øyet kan se, og er du heldig finner du ditt eget lille svaberg, frister Fosse.

Han anbefaler Ormhilleren ved Rongesundet, som er et romslig område med stor og barnevennlig fjære, og med mange smukke svaberg.

En annen god idé er å ta av mot Turøy. Før Turøy er det nemlig en del lommer som kan utnyttes til parkering, og deretter er det bare å ta beina fatt langs stien nordover - den såkalte Nordsjøløypen.

— Der er det mulig å finne seg en fint sted ved sjøen, sier Fosse, som samtidig advarer:

— Men man bør være litt forsiktig. Det er ofte stor sjø i Øygarden.

Det er også lurt å ta hensyn til grunneierne. Det er for eksempel ikke smart å parkere inne bonden med traktoren som skal ut og slå.

Blåbær- og badetur

Har man gjort unna badingen for i år (for eksempel i Spania), og har lyst å gjøre noe annet i det nydelige været, har Fosse flere gode råd.

— Kombiner blåbær- og badeturen, sier han.

I Kanadaskogen er det massevis av frodige små blå. Her følger oppskriften: Plukk deg først svett, avkjøl deg deretter i tjernet eller vannet like ved. Avslutt med blåbær og melk.

Mulighetene er likevel mange. Har man frihelg og god tid, er kanskje en helgetur til Os fristende? For i Os-skjærgården er det heller ikke langt mellom godbitene.

Skjærgårdsidyll

— Ervikane er et utrolig naturskjønt område med flere viker og svaberg. Det er også gode muligheter til å padle for dem som liker det, sier Fosse.

Halhjem er et utmerket sted å starte, og så er det bare å padle av gårde mellom øyene.

For de litt mer kunstinteresserte er det ikke så dumt å legge turen innom Sund kommune. På Tyssøy kan man bade, fiske og gå på tur. Og blå fingre vinker fra bergsprekkene langs stien. Der er det Bjorøy og Tyssøy kulturlag som har utstillingen «Spor i landskap» denne sommeren.

Sommer i Bergen og omegn har mye godt å by på. Det er bare å forsyne seg grådig.