Du trenger ikke reise langt av gårde fra Bergen sentrum for å gå fine fjellturer i vinterferien.

På Byfjellene er det flott å gå til fots, uten ski på beina — selv på Vidden. Det samme gjelder opp til Redningshytten på Gullfjellet.

Alle steder er det fast og fin grunn å gå på, etter langvarig frost. Rett nok kan du treffe på enkelte glatte punkter, men det byr ikke på problemer. Kommer det mildvær og nedbør, vil dette endre seg. (Uten at det skulle skremme noen fra en fjelltur i de nære fjellområdene til Bergen.)

Fint på Kvamskogen

Har du tenkt deg på skitur på Gullfjellet, er det fine forhold i traktene over nivået Redningshytten ligger på. Men i utforbakkene fra Redningshytten er det ikke tilrådelig å bruke skiene, på grunn av is og steiner i veien.

På Kvamskogen er det fine forhold for skiturer. Men vær obs på at isen kan være dårlig i enkelte elver og bekker og nær elveosene på vann.

I høyden på Voss er det også fine snøforhold.

Været snur

Lenger inn i landet, er det bra forhold ved start av vinterferien. Men værvarslene er ikke de beste for neste uke. Da er det varslet omlegging av værtypen - fra en vinterlig værtype med sol og kaldt vær til mildvær med vind og nedbør. Det behøver ikke ødelegge for at en vinterferie på Vestlandet kan bli brukbar, selv om det strålende været vi har hatt i det siste ser ut til å ta slutt i helgen.

Mildere og våtere

I innlandet ser langtidsvarslene noenlunde bra ut. Meteorologisk Institutt melder på sin hjemmeside at det lørdag og søndag blir sørøstlig bris med delvis oppholdsvær og omtrent uendret temperatur på det meste av Østlandet. Fra mandag til torsdag meldes om bris fra sør og litt nedbør av og til.

Her på Vestlandet meldes om sørøstlig bris og av og til kuling på kysten både i Hordaland og Sogn og Fjordane lørdag og søndag. Det blir skyet oppholdsvær lørdag, og regn og snø i indre strøk søndag. Fra mandag til torsdag blir det bris omkring sør, perioder med nedbør, litt stigende temperatur. Med andre ord - litt mer vær enn vi har hatt den siste tiden.

Gode tilbud for familier

Bergen Turlag har mange tilbud for deg som vi ha en tur til fjells, vil leve enkelt og rimelig - uten afterskiing i baren og danseband til middagen. Både i Bergsdalen, på Kvamskogen og i Stølsheimen er det nok snø, melder Turlaget. Som byr på gode hytter, kvistete løyper og turer for alle ambisjonsnivåer.

For barnefamilier er det et flott sted noen hundre meter fra parkeringsplassen ved Dyrkolbotn leirskole. Turlaget leier kårstuen «Gumma stova» på gården i Dyrkolbotn. Hytten er ubetjent, så mat må man ha med seg selv. Det er innlagt vann, strøm, toalett og dusj. Fra hytten kan man gå dagsturer i området, eller man kan gå videre innover i Stølsheimen. I Bergsdalen er både Høgabu og Alexander Grieghytten populære reisemål.

Fint i Stølsheimen

På Osterøy ligger Træet - et restaurert småbruk som er satt i stand særlig med tanke på barnefamilier. Her er det mulig å leie sengeplass. Det er skiføre rundt huset. Træet ligger midt mellom de mest brukte turfjellene på Osterøy som Høgafjell, Rispingen og Bruviksnipa.

I Masfjorden ligger Kalvedalshytta. Her er det snø, men noe hardt. Fra parkeringsplassen i Stusdalen og inn til Kalvedalen er det 2 - 3 timers skitur. De som ønsker å gå fra hytte til hytte i Stølsheimen, har muligheter i fleng. Rutene er ikke kvistet. Flere opplysninger kan man få på turlagets hjemmeside på Internett: www.bergen-turlag.no.

Skiheiser og skitrekk både nær og fjern vil selvsagt være i full drift i vinterferien.

NYDELIG: På Kvamskogen er det fine forhold for skiturer.<br/> FOTO: RUNE NIELSEN