ÅSMUND EGELAND asmund.egeland@bt.noDe fire tyskerne var på fisketur i Norge. Søndag ettermiddag fikk de motorstopp ved Slåtterøy fyr nord for Bømlo. Like i nærheten var det noen stygge skjær. Situasjonen kunne fort bli farlig. De hadde med seg mobiltelefon — og ringte det nummeret de kunne - til redningssentralen i Bremen i Tyskland. Sendte nødmeldingen videre I Bremen sørget vakthavende for å sende nødmeldingen videre til Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Sola. Derfra ble en redningsaksjon organisert, og de fire tyskerne ble kort tid etterpå tauet inn til roligere farvann ved Rolvsnes på Bømlo, der de bodde i påsken. - Ganske uvanlig - Dette er ganske uvanlig ja, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, Erik Villassen, til Bergens Tidendes nettutgave.

Klokken 16.33 søndag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen meldingen fra Bremen.

— Det fungerte jo. Men det var litt tungvint. De fire har nok ikke vært forberedt på å få motorstopp på sjøen. Og hvis de fikk panikk brukte de det nummeret de hadde, sier Erik Villassen. Ble tauet til land Lensmannsførstebetjent Jostein Bjånesøy var med på redningsaksjonen. Den hurtiggående skyssbåten "Tango Marine" dro ut fra Storebø i Austevoll. Da "Tango Marine" kom frem til tyskerne i havsnød, hadde allerede en annen båt kommet frem til havaristene. "Tango Marine" overtok, og slepte tyskerne inn til land. Farlig situasjon - Situasjonen kunne blitt farlig for tyskerne. Bare noen få minutter unna der de befant seg ligger det noen stygge skjær, sier Jostein Bjånesøy til BTs nettutgave.

Bjånesøy har nå gitt tyskerne de norske nødnumrene.

— Jeg ga dem numrene 110, 112 og 113, til brannvesen, politi og medisinsk nødhjelp, sier Bjånesøy. Flere tyskere i havsnød De fire mennene som ble tauet til land søndag er ikke de eneste tyskerne som er kommet i havsnød i Sunnhordland i påsken. Lørdag kantret en båt med fire tyske menn om bord like nord for Ølen. Etter en redningsaksjon ble alle fire - i litt nedkjølt med ellers god behold - plukket opp av HSDs "Tedno" og brakt til legesjekk på Fylkessjukehuset på Stord.

Les også: Fritidsbåt kantret - fire tyskere reddet