«Tut-ut» er navnet på et av utkastene som deltar i arkitektkonkurransen for utforming av ny høyskole og nabolag på Kronstad. Hvis lengden på navnet teller mest, heter den desiderte vinneren «Høgskolelærer Pedersens store kjærlighet til gamle damplokomotiver». Motstykket med kortest navn heter «SVK». De øvrige heter «Kobling» og «Otto».

— Et stort og komplekst anlegg. En stor og kompleks eiendom. Et prosjekt som inngår i et større byutviklingsprogram. Dette er interessant for oss.

Slik ordla administrerende direktør Øyvind Christoffersen i Statsbygg seg da ordfører Herman Friele i går åpnet en utstilling på Høgskolen i Bergen (HiB) sin avdeling for lærerutdanning. Utstillingen viser de fem utkastene i arkitektkonkurransen.

Statsbygg har betalt 170 millioner kroner for NSBs eiendom på 71 mål. Det tilsvarer 2400 kroner kvadratmeteren, eller 2,4 millioner kroner pr. mål.

Ferdig i 2012

Hvis Stortinget følger opp med vedtak og kjapp bevilgningstakt, vil den nye høyskolen være innflyttingsklar i 2012. Nå er skolen spredd på tre forskjellige områder i byen. Ønsket om samling i ett bygningskompleks er holdt levende siden høyskolen ble etablert i 1994. Tre alternativer har vært heftig debattert, men skolens organer har hele tiden holdt en knapp på Kronstad, fortalte rektor Eli Bergsvik.

I tillegg til selve skolebygningene har området plass til en del boliger og muligens næringsvirksomhet. Studentsamskipnaden har meldt interesse, og skolen ser gjerne at det etableres bedrifter til gjensidig nytte for ingeniørutdanningen.

På hjemmebane

Rundt 50 arkitektgrupper viste interesse for konkurransen, og 28 stilte til start. Av disse ble fem plukket ut, og de har nå levert hvert sitt utkast. 27. januar skal juryens avgjørelse kunngjøres. Inntil da hemmeligholdes hvilket utkast den enkelte gruppe har levert.

Flere av gruppene har arkitekter eller støttespillere fra Bergen og Os. Bergensfirmaet HLM arkitektur og Plan AS har alliert seg med danske kolleger. Bjerk og Bjørge Arkitekter AS stiller sammen med Arkitektkontoret Grieg og Arkitektkontoret ABO. De øvrige deltakerne er sivilarkitektene Nanrud-Stokke-Wiig, LPO Arkitektur & Design, og 4B arkitekter AS med flere lokale fagfolk med på laget.

Utstillingen i Glassgården i Landåssvingen er åpen for publikum fra i dag til og med 18. desember og perioden 5.-10. januar. Hverdager kl. 1600-2000, lørdager kl 1000-1400. 12. januar flyttes utstillingen til Rådhuset og der blir den stående til juryens dom har falt.

OPPILDNET: Rektor Eli Bergsvik og ordfører Herman Friele er entusiastiske til byutviklingen på Kronstad. Her studerer de utkastet «Otto», et navn som ofte brukes før man bestemmer det endelige navnet.<p/>FOTO: ARNE HOFSETH
UTKAST: «Otto»
UTKAST: «Høgskolelærer Pedersens store kjærlighet til damplokomotiver»
UTKAST: «SVK»
UTKAST: «Tut-ut»
UTKAST: «Kobling»