ATLE ANDERSSON

Leder i interimsstyret for Robin Hood Huset i Bergen, Gro Lauritzsen, forteller at de er i dialog med det kommunale selskapet Bergen Bygg og Eiendom om å leie et sentralt plassert lokale i Bergen, men så langt har de ikke noe konkret på hånden.

Byrådet har alt foreslått å bevilge 50.000 kroner til etablering av Robin Hood Huset på neste års krisebudsjett.

Opplegget klart

— Vi er kjempeglad for at kommunen i dagens elendige økonomiske situasjon vil støtte prosjektet vårt. Dessuten har de aller fleste partiene applaudert tiltaket. De ser behovet for et eget fattighus i byen, sier Gro Lauritzsen.

— De 130.000 kronene som trengs, er utlegg til husleie og etableringskostnader. Vi trenger møbler, telefon, pc, hvitevarer og nødvendig utstyr til å starte kafé. Flere veldedige organisasjoner og gode krefter står parat til å hjelpe oss. Opplegget og ideene for huset er også klare. Nå trenger vi pengestøtte for å komme i gang, sier Lauritzsen. Med seg i interimsstyret har hun blant annet representanter for Norsk Folkehjelp, Aksjonsgruppen mot sosial nød i Bergen og politikere.

Det brukerstyrte Robin Hood Huset skal ikke være passiv samlingsplass for fortvilte og frustrerte fattige.

Få opp humøret

— Vi skal få opp humøret til folk, forteller Gro Lauritzen entusiastisk og nevner i fleng tilbud som spenner fra matnyttige kurs til opplevelsesaktiviteter.

Fattighuset skal være åpent hver dag. Det blir kafé med billige måltider og vi planlegger billigsalg av brukte klær, leker, møbler og hvitevarer, sier Lauritzen.

— Er det nødvendig med et fattighus i Bergen?

— 15.000 personer i byen er fattige hvis vi legger EUs fattigdomsdefinisjon til grunn. Derfor er jeg sikker på at Robin Hood Huset vil få mange brukere. Budsjettforslaget til byrådet rammer jo de svakeste gruppene ekstra hardt, så behovet er nok dessverre økende, sier Lauritzsen.

Færre dyre middager

Hun skulle ønske bypolitikerne brukte mindre penger på for eksempel dyre middager for «fiffen» i Håkonshallen, og heller lot litt mer av bykassens midler gå til opprettelsen av fattighuset.

Nå håper Gro Lauritzen på drahjelp fra små og store givere. - Vi trenger ikke bare penger for å komme i gang. Bedrifter kan også gi oss produkter vi kan ha god bruk for, sier Lauritzsen.