Fortsatt skal minst ett lavtrykk passere oss før måneden er omme, men til helgen ser det bokstavelig talt lysere ut.

Sol... og regn igjen

— Kristi himmelfartsdag blir det skyet og regn. Men fredag venter vi lettskyet, en god del sol. Temperaturen vil også stige litt, selv om det neppe blir mer enn 16-17 grader, fastslår meteorolog Bjørge Jansen i Storm Weather Center.

Det betyr ikke at den ustabile værtypen er helt over. Ut i neste uke ser det igjen ut til å bli regnbyger, advarer Jansen.

— Men det er vi ikke sikre på. Været har vært veldig ustabilt i hele mai. En voldsom kontrast til april, da høytrykket lå bom fast over Sør-Norge, sier Jansen.

Miserabel mai

Fra 1. mai-toget startet en hustrig formiddag til regnbygene som har plaget festspillgjestene, har mai fremstått som en endeløs rekke av regnvåte, kjølige dager. Så langt i mai er det bare fire døgn som står uten nedbør på Meteorologisk Institutts statistikker: 2., 3., 16. og 17. Ellers har det regnet jevnt og trutt, selv om det enkelte dager bare har vært én liten regnskur.

Normalen for en mai-måned i Bergen er 106 millimeter nedbør. Det tallet er for lengst passert, og i går lå samlet nedbørtall i mai på nesten 200 millimeter, forteller Jansens kollega Olav Krogsæter. Det er han som sitter på de tørre tall - eller i dette tilfellet de våte tall - om måneden som snart er over.

Temperaturen har også vært under pari, med 17,6 grader som magert høydepunkt (om formiddagen 18. mai) og en nattetemperatur helt nede i 2 grader (2. mai). Middeltemperaturen er hittil 0,8 grader lavere enn normalen. Til sammenligning var april både tørrere og varmere enn normalt, med en hel uke rundt 20 grader og nedbørtotal på 84 millimeter.

Hvis det er en trøst: Det har faktisk vært nesten like ille eller verre i hele Sør-Norge. Oksøy fyr på Sørlandet har allerede satt ny nedbørsrekord for mai, og flere steder på indre Østlandet har registrert fem ganger så mye nedbør som normalt.

EKTE BERGENSER: Festspillenes Mr. Unlucky går rundt i byen med regnende paraply. Han vet ikke at vi har hatt det slik en hel måned.
FOTO: HELGE SKODVIN