28-åringen ble utsatt for vold og trakassering i fengselet da de andre innsatte fikk vite at han var dømt for sex-overgrep mot barn. Ifølge dommen sultestreiket han i 22 dager for å få snakke med politiet.

Mannen krevde opptil tre millioner kroner i erstatning, men Gulating lagmannsrett mener 420.000 kroner i erstatning er tilstrekkelig for det 28-åringen har vært gjennom. Lagmannsretten la vekt på at 28-åringen som utlending, dømt for sex-overgrep mot en mindreårig jente, havnet langt nede i fangehierarkiet mens han satt i fengsel.

Medtiltalt tok sitt liv

28-åringen kom til Norge som asylsøker i 1999, og ble plassert ved et mottak i Sogn og Fjordane. I 2000 ble en annen beboer ved asylmottaket pågrepet og varetektsfengslet, siktet for sex-overgrep mot tre mindreårige jenter. Noen dager senere ble også 28-åringen pågrepet og fengslet, siktet for å ha voldtatt en av de samme jentene.

Asylsøkerne ble dømt for sex-overgrepene i mai 2001. 28-åringen ble funnet skyldig i å ha voldtatt den 12 år gamle jenten, og ble dømt til fengsel i to år og seks måneder, og til å betale jenten 90 000 kroner i erstatning. Den andre asylsøkeren ble dømt til fengsel i fire og et halvt år.

Begge anket dommene, og i Gulating lagmannsrett i 2001 ble 28-åringen frikjent for barnevoldtekten. Den andre asylsøkeren ble funnet skyldig og dømt til fengsel. Samme kveld tok han sitt eget liv i fengselet.

Isolert

28-åringen satt i varetekt i 15 måneder før han ble frikjent. Vold og trakassering fra medfanger førte til at han isolerte seg i fengselet. Da erstatningssaken ble behandlet, forklarte 28-åringen at lokalsamfunnet vendte ham ryggen, slik at han måtte plasseres i Bergen da han ble løslatt.

Han forklarte at han hadde hatt det tungt på grunn av den andre asylsøkerens selvmord, og at hans landsmenn hadde nektet å ha noe med ham å gjøre fordi de ikke trodde at han ville ha sittet fengslet i 15 måneder hvis han hadde vært uskyldig. Hans landsmenn mistenker ham fremdeles for å være skyldig i overgrep, og han føler seg fortsatt isolert.

28-åringen er i dag samboer med en kvinne han traff etter løslatelsen, og har bedre livskvalitet nå.