«Hans Egil» livnærer seg av å selge narkotika. Han er innom 40 leiligheter hver dag på sine salgsrunder.

— Rusmisbrukende foreldre med barn er ikke noe uvanlig syn. Jeg melder noen ganger selv fra til barnevernet. Man bør ikke ha omsorg for barn når man ruser seg, sier «Hans Egil».

«Inger» kom en gang til en leilighet hvor om lag 10 rusmisbrukere var samlet.

— Sprøytespisser og boss lå overalt, og midt oppi rotet tuslet en toåring med bleier så tunge av skit at de hang ned på knærne. Synet av den ungen gjorde meg så opprørt at jeg bare måtte gå igjen, forteller hun.

Mange av rusmisbrukerne vi snakker med i Nygårdsparken er vokst opp med foreldre som ruser seg. De vet hva de snakker om. De reagerer sterkt når vi refererer episoden på Konsertpaleet hvor en rusmisbruker satte en overdose på toalettet mens hans fireårige datter ventet utenfor. Ambulansepersonalet fikk satt motgift i faren og jenten var vitne til livredningen.

— Han må jo være fullstendig idiot!

Men rusmisbrukerne er ikke overrasket over at foreldre tar med seg barn ut mens de ruser seg.

— Senest i forrige uke kom det opp en mann her med sønnen sin. Gutten var vel fire-fem år kunne det se ut som. Faren gikk for å kjøpe stoff mens sønnen sto igjen. Han var tydelig ukomfortabel og ropte til faren «Pappa, ska'kkje vi gå no», forteller «Inger».

De er enige om at en oppvekst i miljøer preget av rus selvfølgelig vil prege barn sterkt. «Inger» er selv vokst opp med foreldre med alkoholproblemer.

— Jeg klarte ikke å ha tillit til voksne. Den dag i dag tar det lang tid før jeg tør stole på noen, sier hun.

Manglende tillit til voksenpersoner kan føre til problemer med å tilpasse seg i skole og i forhold til venner. Mistilpassede barn blir ofte selv «problembarn» som siden har lettere for å bli innblandet i rus og kriminalitet. På den måten går rusproblemet i «arv».