MAGNUS TANGEN

For vel en uke siden la forskningsskipet «Johan Hjort» fra kai i Bergen. Kursen ble lagt til kolmulefeltene Nordøst i Atlanterhavet, vest av Irland. Dagen etter avreise mente skipperen at han hørte noen merkelige remjelyder, men antok at det var lyder forårsaket av kuling og slingring som spilte ham et puss. Etter den tid var det stille om bord. Dagene gikk uten at noen var klar over at de hadde med en blindpassasjer.

Glad for å bli reddet

Fredag ga blindpassasjeren igjen lyd fra seg, og mannskapet klarte å lokalisere det forskremte dyret som hadde søkt tilflukt i et lite utendørs krypinn i «andre etasje» bak en vinsj. Det ble kastet opp fisk til katten, men den viste ingen tegn til matlyst. Lørdag lyktes det å få katten ned fra sitt skjulested.

— Den forkomne katten gjorde ingen motstand. Den var tydeligvis glad for å bli hentet ned, forteller Hans Petter Tysnes fra «Johan Hjort».

Tilsølt av olje og rust

Katten var utmagret, våt og tilsølt av olje og rust. De intense lydene fra sondetrommelen må også ha gjort et sterkt inntrykk på katten. Dag og natt i en uke hadde katten overlevd de ekstreme forholdene.

Terje Torkelsen og Hans Petter Tysnes tok hånd om katten som fikk et varmt bad og ble tørket både med håndduk og føner. Torkelsen forteller at katten duppet av flere ganger under prosessen.

— Den hadde tydeligvis underskudd på søvn, og det er ikke så rart når man tenker på de forhold den har levd under den siste uken, forteller Torkelsen.

På kolmulediett

De siste meldingene går ut på at katten har inntatt betydelige mengder kolmulefilet, og at formen er stigende. Toktet har så vidt begynt, og katten må regne med å få mye fersk fisk den kommende tiden. Og til dem som måtte savne katten, kan mannskapet garantere at den vil få rikelig med kos og omsorg på resten av toktet. Katten fikk snart navnet «Rockey» ettersom den nå skal bli med på turen rundt Rockall. Navnet ble tildelt før det ble fastslått at pus var av hunkjønn.

Båten kommer ikke hjem til Bergen før 29. april. Torkelsen sier at de som savner jentepusen som er vist på bildet gjerne må ta kontakt per e-post: terje.torkelsen@imr.no.

KATTEVASK: Hans Petter Tysnes (t.v.) og Terje Torkelsen gjør mer enn å studere kolmule under toktet. Lørdag tok de hånd om katten som har levd under ekstreme forhold i en uke på havet.<p/> FOTO: ØYVIND TANGEN.