ERLEND SANDEerlend.sande@bt.no

To alvorlige uhell under fallskjermhopping, rystet Ekstremsportveko på Voss ved 15-tiden fredag ettermiddag. De to skadde, en 29 år gammel kvinne fra Troms og en 26 år gammel mann fra Tønsberg, hoppet sammen under en såkalt friflyvningskonkurranse.

36-åringen brakk ryggen i landingen, etter at han hadde filmet medhopperne i luften. Selve landingen så udramatisk ut. Mannen er nå innlagt på Haukeland Sykehus.

Slått bevisstløs i luften — Han har pådratt seg et kompresjonsbrudd i ryggen, men har full førlighet i beina, så det ser ut til å gå bra, sier sier sikkerhetsansvarlig for fallskjermhoppingen under Ekstremsportveko, Even Rokne.

Det ytre dramatikken var langt større, da en 29 år gammel kvinne i det samme hopplaget kolliderte med en annen hopper i luften. Hun fikk en kraftig smell i hodet og ansiktet, og mistet bevisstheten.

— Hun bremset farten for å komme opp til en annen hopper og gjorde det litt for fort. Dermed kolliderte de, forklarer Even Rokne.

Reddet av nødutstyr De to som hoppet sammen med kvinnen oppdaget at hun var bevisstløs og forsøkte forgjeves å hjelpe henne med å løse ut skjermen. Hun ble reddet av et nødsystem. En sensor registrerer trykk og hastighet, og sørger for at resererveskjermen blir løst ut når hun kommer for nær bakken.

— Det er godt å se at utstyret fungerer. Hun kom til bevissthet på 300 fot og klarte å lande normalt, sier Rokne.

Kvinnen har fått konstatert hjernerystelse og kuttskader i ansiktet. Hun er innlagt til observasjon på Fylkessjukehuste på Voss.

Fortsetter som planlagt 200 fallskjermhoppere er samlet på Voss under Ekstremsportveko. Om uhellene hadde ført til varige mén, ville Ekstremsportveko stanset fallskjermhoppingen. Nå fortsetter alt som planlagt.

— Vi har et ganske strengt system. Dette var svært erfarne hoppere, som var sertifisert for å filme i luften. Vi ser på dette som hendelige uhell. Begge hopperne har ønsket oss lykke til videre, sier Even Rokne