Det er riktig at Antikrigsnettverket i Bergen mandag 8. oktober hadde en markering mot bombingen av Afghanistan. Det er også riktig at den svært lite annonserte markeringen samlet flere hundretalls mennesker ved Den blå steinen i Bergen sentrum. Det som derimot er fullstendig feil er at man samlet seg bak parolen «Faen ta USA».

Hovedbudskapet til Antikrigsnettverket var at vi ønsket en stopp i bombingen av Afghanistan. Vi mener at det er hyklerisk å markere sorg over de mange tusen uskyldige sivile som ble drept under terroraksjonen i USA, og samtidig sette i gang en krigføring som man innrømmer vil gå ut over uskyldige sivile andre steder i verden.

Mandag kveld var plassen rundt Den blå steinen preget av meterlange og meterhøye paroler bl.a. med tekstene: «Kriminaliser terrorismen – støtt ofrene», «Ingen norsk støtte til NATO-hevntokt» og «Global rettferdighet skaper fred – styrk fredsarbeidet» (resten av Antikrigsnettverket i Bergens parolegrunnlag og mer informasjon finner man på hjemmesiden: home.no.net/antikrig).

BTs rapportør valgte å se bort fra hovedbudskapet og nettverkets store og svært iøynefallende paroler, og i stedet fokusere på en privat og spissformulert håndplakat i A3-format (som man i tillegg hevder var hovedparolen). Hvorvidt dette skyldes udugelighet eller uredelighet kjenner jeg ikke til. Men vår sak er så enkel som at vi mener det ikke er riktig at flere skal lide samme skjebne som ofrene for de grufulle terroraksjonene i USA. Og at man ikke unngår flere slike terroraksjoner mot USA, de vesteuropeiske landene, Russland m.fl. ved hjelp av flere eksplosjoner.

Det burde for øvrig være unødig å minne BT om at Antikrigsnettverket i Bergen både har hatt egne og deltatt i andres sympatiaksjoner for terrorofrene i USA.

Vår appellant i fakkeltoget 25. september brakte til og med hilsener fra fredsbevegelsen i New York til fredsbevegelsen i Bergen. Antikrigsnettverket er en del av en sterk internasjonal bevegelse mot krig, og deler av den bevegelsen finnes heldigvis også i USA.

Av Espen Edvardsen, aktivist i Antikrigsnettverket I Bergen