Bjørg Bang

At kongen slapp til på meget kort varsel på sykehus, og fikk landets fremste spesialister til å ta seg av sitt sykdomstilfelle er meget viktig for at operasjonen og videre behandling skal bli vellykket. Kongen fortjener virkelig topp behandling — det ville han ønsket for sine landsmenn i en liknende situasjon.

I sendinger i radio og på fjernsyn har vi fått detaljerte beskrivelser av hva som feiler kong Harald. Man kan trygt si at helsevesenet er i stram giv akt.

Ikke alle nordmenn opplever at man slipper til på meget kort varsel dersom man har en alvorlig sykdom. Veldig mange kommer for sent til behandling, og må i tillegg vente i månedsvis på operasjon. Her er det ikke snakk om å stå i stram giv akt - man blir kun et nummer i rekken av mennesker som sårt trenger behandling.

I den siste tiden har vi via media fått innblikk i hverdagen til mange helseforetak i Norge - felles for disse er at man går med underskudd på driften i hundremillionersklassen. Dette igjen resulterer i masseoppsigelser av helsepersonell.

Slik er situasjonen i dag ved vårt lokale sykehus - man må si opp ansatte fordi man har ikke anledning til å betale lønnskostnadene. Er dette riktig prioritering fra myndighetene?

Vi som bor i dette landet kan ikke forvente en «kongelig» behandling dersom vi skulle få en alvorlig sykdom. Det vi kan forvente er at vi slipper å vente i månedsvis på å slippe til!

Er dette mulig når masseoppsigelser er på trappene ved våre største og viktigste sykehus?