Men Herman Friele jr. (59) må nok sende noen av sine medarbeidere for å prøvesmake kaffien på kaffiplantasjene i Brasil dersom han får ordførerkjedet trædd om halsen neste høst

Riktignok har ordførervervet mistet politisk status etter at Bergen fikk byregjering. Men vervet er nok fremdeles for arbeidskrevende til at det lar seg kombinere med å ha en ledende posisjon for en bedrift som i fjor hadde en omsetning på nesten 440 millioner kroner, og et overskudd på vel 75 millioner kroner.

Det blir traktet mye kaffi med ymse smak på de mange møter som daglig holdes i Rådhuset. Blir kaffimillionæren ordfører, tar vi det for gitt at kaffien som serveres av Bergens ordfører i neste valgperiode blir av ypperste merke og kvalitet.

Neppe Jaguar

Friele er kjent for å være glad i dyre og spreke biler. Som blant annet Jan Eggum, er han medlem av Bergen Jaguar Forum, den eksklusive bilklubben hvor medlemmenes motto er at livet er for kort for kjedelige biler.

Men det er lite sannsynlig at bybudsjettet vil gi rom for at en eventuell ordfører Friele kan bytte ut Bergen kommunes beskjedne representants-Volvo med en ekte Jaguar.

Lokalpolitikere fra flere partier har i mange år etterlyst et større engasjement fra næringsliv i byens styre og stell.

Nå har Bergen Høyre endelig funnet gullfuglen. Kaffi-direktøren er en av Bergens mest profilerte næringslivstopper. At de som kjenner ham personlig og omtaler ham som en usedvanlig jovial og hyggelig kar, teller jo også på plussiden.

Og anene til ordførerkandidatene er akkurat slik som vi som har vokst opp utenbys har lært at anene i Hansabyen skal være:

Aner i Tyskland

For Herman Friele jr. har aner i Tyskland. Han er en ekte erkebergenser. Den aller første Friele kom til Bergen fra Strahlsund i 1660-årene. Vel hundre år etter driver Hermans tippoldemor matvarebutikk på Torget mens hennes mann Herman fører sine skuter rundt på de syv hav.

Seks generasjoner etter, i 2002, er kaffehuset på Midttun en av byens mest velrenommerte bedrifter med mer enn en tredel av markedsandelen av all kaffe i Norge.

Riktignok er det slutt på den tid da selskapet var et rent familiefirma. Nå eies 45 prosent av aksjene i selskapet av den nederlandske kaffegiganten Douwe Egberts, som igjen eies av den amerikanske matvaregiganten Sara Lee.