— Vi gleder oss. Så nær har vi aldri vært før, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Det sier litt, for det har vært nær mange ganger. Første gang det ble foreslått å bygge en ny brannstasjon i Bergen, var i 1915. Rundene mellom nå og da har vært utallige.

Men nå vil kommunen altså bygge det allerede tegnede bygget på Nygårdstangen. Til sammen er det foreslått å bruke 250 millioner på stasjonen, som også skal inneholde Vegetaten og Vann- og avløpsetaten.

Skal selges

Forutsetningen er at kommunen klarer å innkassere 104,6 millioner kroner på å selge Årstad brannstasjon, hovedbrannstasjonen, Gamle Tinghus og Hagerupsgården (Det 300 år gamle huset der brannsjefen sitter i kontorlokaler som er 4,5 meter under taket).

— Dette blir et stort løft. For brannsjefen blir det en nedtur med nytt kontor, men for arbeidsmiljøet og effektiviteten på brannstasjonen er dette en merkedag, sier Eidsnes.

For en brannstasjon som er bygget for hest og kjerre, er langt fra ideell for monstertrucker. Garasjene krever spesialbygde biler og lavprofildekk for å få plass.

Labyrint

Brannstasjonen er formet som en labyrint av påbygg, trapper, tørkerom, sambandsrom, minigymsal og verksted. En kjeller fra 1500-tallet, uten vinflasker, men med spesialutstyr og brannslokkingsapparat. En bod under en trapp med røykdykkerutstyr.

— Bygget her er sjarmerende og vi trives godt. Men vi har vært helt avhengig av innstillingen til mannskapet. Så nå må det skje noe, sier Eidsnes.

Den nye stasjonen kommer ved trafikkmaskinen på Nedre Nygård. Bygget blir oppført i betong, glass, stål og tre, og skal være klart i 2004.

NY STAS: Den nye brannstasjonen på Nygårdstangen. Tegnet av av arkitekt Stein Halvorsen, som også tegnet Sametinget.