Sigurd Johan Pedersen bor på Misjonsheimen på Hop, en idyllisk plass med store gamle trær og utsikt over Byfjorden mot Åsane. Det opprinnelige hovedhuset har den flotte påskriften "Thomas Erichsens Minde 1793". Sigurd bor i underetasjen på et flott, lyst rom. På veggen henger alle minnene hans fra et langt liv sammen med Hilma, barn, barnebarn og oldebarn.

Her er også et ungdomsportrett av moren hans "Leno", Malene Johannesdatter som ble 96 år gammel, født i 1862. Og en hilsen fra kong Harald, som kom i posten for et par dager siden.

Oppvokst på Sotra

Sigurd Johan Pedersen ble født på Spjeld nord på Sotra. Faren hans, Peder Jakobssen Spjelde, var fisker, født i 1852. Sigurd gikk i skolen på Knappskog, men da han skulle for presten måtte han den lange veien til Fjell.

De var elleve søsken, fire gutter og syv jenter. Sigurd var yngst i flokken. Storebror Jakob Johan fikk han aldri treffe, han reiste tidlig til USA, men Ingvald husker han. Han reiste til Amerika da Sigurd begynte på skolen. Ingen av de to brødrene kom noen gang tilbake til Norge. Men Jakob var flink til å sende brev, og i et av dem lå med et foto. Det er det eneste de har av Jakob.

— Den gangen var det Amerika-feber, som vi kalte det. Fra hvert hus reiste det en eller to ungdommer.

Selv holdt Sigurd seg hjemme, og har livnærte seg med litt av hvert. Men lengst tid har han jobbet som forskalingssnekker, og har 45 år medlemskap i fagforeningen. I syv år sto han på Torget og solgte sild. Dette begynte han med i slutten av 1930-årene, og sto gjennom hele krigen. Da bodde han i Lynghaugen i Ytre Sandviken.

— Den gangen var det virkelig et torg, med mange boder og mye folk.

I 1954 kjøpte han en eiendom på Storrusten på Askøy, ikke langt fra Hop der han nå bor på Misjonsheimen.

En arbeidsmann

— Altfor stor, sier han i dag.

4-5 mål med myr og ulende som han dyrket opp. Gjorde alt arbeidet selv, med håndmakt. Men han var flink med hendene, og bygget også sin egen robåt. Den er det også bilde av på veggen. Sigurd og Hilma fikk tre gutter, den eldste døde bare ett år gammel, men Sigurd er stolt over de to andre, Magne og Walther, som støtter og hjelper faren.

Sigurd er velsignet med et godt humør, men dessverre er hørselen sterkt svekket.

— Her på Misjonsheimen har jeg det godt du kan tro. De gjør oss med mat, men likevel tar jeg av. - Men det er nok likevel, jeg trenger ikke mer. Og Han der oppe passer på meg, sier Sigurd Johan Pedersen.

SIGURD PEDERSEN fyller 100 år i dag. Den store åremålsdagen skal markeres på Misjonsheimen på Askøy, der Sigurd bor.
FOTO: Øyvind Ask