I går ble det kjent at Miljøverndepartementet sier nei til planene om å bygge 40 nye boliger i turområdet i forlengelsen av Nils Langhelles vei. I begrunnelsen heter det at reguleringsplanen for utbyggingen strider mot nasjonale og regionale friluftsinteresser. — Jeg fikk vite dette fredag. Så jeg har vært glad hele helgen, sier leder i velforeningen, Aud Søilen, til BT.

500 nye meter eneboliger

I 14 år har hun og de andre i Nils Langhelles vei ringt til politikerne, skrevet brev, drevet lobbyisme og arrangert folkemøter. De har tatt initiativ til en underskriftskampanje, og sittet på galleriet når bystyret har behandlet saken – og det har vært ofte i årenes løp. Motivasjonen har vært å hindre en 500 meter lang og kontroversiell utvidelse av gaten med 40 nye boliger, en utbygging som ville øke avstanden til byfjellsområdet på Løvstakken for alle i Bergen Vest. Både beboere, naturvernere og Fylkesmannen i Hordaland protesterte, men bystyret vedtok likevel reguleringsplanen før jul i fjor.

Men fylkesmannen, som mente reguleringsplanen var i strid med nasjonale miljømål, fremmet innsigelse overfor departementet, og har nå fått medhold.

Fest i gaten

Helgen er over, men ikke gleden. Damen i nummer 68 smiler fremdeles.

— Nå skal vi planlegge en stor fest for folk i gaten, det synest jeg vi har fortjent etter alle disse årene. Denne saken har skapt samhold i Nils Langhellesvei, og folk er blitt engasjerte.

Dessuten har det jo vært koselig og sosialt, og det er en viktig del av det, sier Søilen.

— Hva er det som har drevet deg?

— Å bo nær byen og samtidig ha et grønt område like ved er viktig for meg. Men jeg har slitt ut tre saksbehandlere i Bergen Turlag underveis, forteller lektoren leende, og peker på Ole Martin Lunde.

- Tungt signal til politikerne

— Aud har gjort en kjempejobb, og jeg har stor beundring for det hun har gjort. Dette er en gledens dag for alle som er glad i Byfjellene, og en viktig sak for andre bynære friluftsområder i landet, sier Lunde.

Det er for øvrig svært sjelden at departementet blander seg inn i lokale saker som denne.

— At de gjør det denne gangen, er derfor et tungt signal til politikerne i Bergen om å ta byfjellsgrensen på alvor, sier Lunde, som mener avgjørelsen kom i tolvte time.

— KrF og Høyre har gått inn for utbyggingen. Ved et regjeringsskifte kunne utfallet blitt annerledes. Jeg er glad avgjørelsen kom nå!

Mens ingeniør Geir Jacobsen i firmaet SCC Norman, som laget reguleringsplanen for området, er skuffet.

— Klart det. Etter så mange år er det litt kjedelig at det gikk denne veien. Men vi tar det til etterretning, sier han til BT.

GLAD HELE HELGEN: – Mange i Nils Langhelles vei har stått på for å hindre utbyggingen, sier leder i velforeningen, Aud Søilen. Hun har vært glad siden hun fikk gladmeldingen før helgen. Ole Martin Lunde i Bergen Turlag mener dette er en gledens dag for alle som er glad i byfjellene.
FOTO: ODD MEHUS