— Nå skal vi opp en bratt bakke, så kommer en sving og så er vi på Fløyen.

Tordis Utne (81) har aldri kjørt bil til Fløyen før. Men hun kan alle stiene. Alle svingene. Alle utsiktspunktene.

— Det er turene jeg savner mest, forteller damen, som har gått i Byfjellene hele sitt liv.

Hun var en av seniorsprekingene i Bergen Turlag. Men så fikk hun slag, rett etter en skitur på Fløyen. I går var hun tilbake for første gang siden hun ble lenket til rullestolen.

— Vi kunne ikke vært heldigere, sier Tordis Utne og kikker mot byen badet i sol. Hun blir sittende i minibussen. Det blir for mye styr å komme ut. Vil ikke være til bry, Tordis.

Sponset av Fagforbundet

Beboerne på post 6 er ikke blant dem som kommer seg oftest på tur. Med så mange rullestolbrukere blir det ganske ressurskrevende. Derfor ble denne avdelingen valgt ut til å få «En ekstra god dag», eller lykkedag som personalet kalte det, i regi av Fagforbundet.

— Dette er en del av vår eldrekampanje der vi fokuserer på hvordan eldreomsorgen bør være. Vi vil vise at det ikke skal så mye til for å forbedre tilbudet, men det krever ekstra ressurser, sier nestleder i Fagforbundet, Tove Stangnes.

Fyllingsdalen er det største kommunale sykehjemmet i Norge. I likhet med mange andre helseinstitusjoner sliter det med høyt sykefravær.

— Personalet ønsker å gjøre en god jobb for beboerne, men når ressursene ikke tillater det, sliter det folk ut. Hvis bemanningen ble større, ville sykefraværet gå ned og kvaliteten bli bedre, mener institusjonsleder Siri Hovde, som i går fikk tre ekstra pleiere, en kokk og en ekstra fysioterapeut betalt av Fagforbundet.

Problemer med å velge

Dermed kunne hun tilby beboerne en kvalitetsdag, basert på deres egne ønsker. For det er de individuelle behovene det er vanskeligst å fylle med knappe ressurser. I går fikk beboerne bruke det som for folk flest er en menneskerett; retten til å velge selv hva de vil gjøre. En ny frihet som faktisk førte til at flere ikke visste hva de skulle sette på ønskelisten.

Men 90-åringen som ikke hadde sett kjæresten på ett år, var ikke i tvil. Hun ville besøke ham på hans aldershjem. En annen ønsket en tur til familiegraven. En tredje dro på båttur. Men de aller fleste ønsket bare å komme ut på tur, helst til byen. Etterfulgt av en bedre middag med vin. Og det fikk de. Reinsdyrstek og rødvin akkompagnert av musikk. Pluss film fra gamle dager til kaffen.

Men minnene strømmet på lenge før filmen rullet.

— En gang gikk jeg ned her klokken fire om morgenen. Hadde vært på fest. Det var så vakkert, sier Tordis Utne mens bussen triller ned fra Fløyen.

ENDELIG PÅ TUR: De fleste valgte å dra på tur da Fyllingsdalen sykehjem arrangerte «En ekstra god dag» for beboerne i regi av Fagforbundet. - Vi sender gjerne stafettpinnen videre til næringslivet, sier Vigdis Aslagsen som i går var en av Fagforbundets ekstrahjelper på sykehjemmet.

SAVNER FJELLET: - Det er turene jeg savner mest, sier Tordis Utne, som etter et slag er lenket til rullestolen. I går guidet hun hele bussen opp til Fløyen, gjennom halve Sandviken og ned til Blomstertorget. <br/>FOTO: ODDLEIV APNESETH
ODDLEIV APNESETH